Начало / България / Десетата награда „Хеликон” беше присъдена на „Деград” на Васил Георгиев

Десетата награда „Хеликон” беше присъдена на „Деград” на Васил Георгиев

Сборникът с разкази „Деград” на адвоката Васил Георгиев е победителят на десетото  юбилейно издание на наградата „Хеликон”.

Призът му беше връчен на церемония в Софийската градска художествена галерия в четвъртък вечерта. Миналогодишният победител Росица Ташева поздрави автора и му даде статуетка „Орлето на Хеликон”, изработена от Евгени Кузманов.

Специална награда за гражданска позиция и социална ангажираност получи писателят Георги Данаилов. Връчи му я македонският му колега Александър Прокопиев, а Данаилов афористично и с чувство за хумор благодари на „Хеликон”.

„Всяка награда е тържество на егото, парични стойности и нови читатели. Това са три от най-важните неща в живота за мен. Имаше номинирани много добри книги и съм изненадан, че съм победител. Наградата „Хеликон” е най-стойностната в България. Благодаря на „Сиела”,  на „Хеликон”  и на Д. Аспарухов за корицата. Писателят не трябва да дава отговори, а да задава въпроси и да показва своята гледна точка”, каза победителят Васил Георгиев.

За наградата „Хеликон” се състезаваха 12 книги, издадени през последната година. Жури в състав Георги Лозанов, Юри Лазаров, Ани Илков, Йордан Попов и Йордан Ефтимов е определило победителя , „като се е вглеждало едновременно в книгите и извън тях” по думите на председателя Георги Лозанов. „Връчването на литературна награда е произволно занимание. Журито е подбрано по най-добрия начин –да има най-малко общо”, каза той.

„Подборът на журито е нестандартен, има сблъсък на мнения. Разговорите са за това кое е най-стойностно. Без да се стараем, почти всяка година победителят печели с  три на  два гласа”, добави Йордан Ефтимов. „И 12-те номинирани книги си заслужават, за съжаление само победителят получава внимание. Понякога съм бил сред тримата, гласували за победителя. Друг път съм гласувал за книга, която не печели, но пак съм бил щастлив, защото книгата е била много добра”, каза той.

По време на церемонията беше направена видео ретроспекция на наградените през годините автори, повечето от които бяха в залата. В кратките паузи Васил Пармаков изсвири на пиано музика от стари български филми.

„Българската литература има нужда от внимание.Когато „Хеликон навърши 10 години, учредихме наградата. В началото много се съмнявахме дали имаме право да я създадем. Тогава Игор Чипев каза: „Хеликон не само има право, но и е длъжен да създаде тази награда”, каза в словото си Гинка Панайотова, съсобственик в „Хеликон”.  Тя припомни, че първият път победител е бил Алек Попов.

„Наградата „Хеликон” е за книга, не за автор. Журито не е длъжно всяка година да определя победител, но досега винаги го прави. Най-голямата ни трудност е финансовата. Фактът, че паричната премия е малка поне запазва наградата от интриги”, добави г-жа Панайотова.

На церемонията присъства кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя поздрави „Хеликон” за подкрепата, която оказва на литературата.

От името на министъра на културата Вежди Рашидов заместникът му Георги Стоев прочете поздравителен адрес, в който се казва: „Поздравявам ви. Наградата „Хеликон” се превърна в институция. Това е прекрасна инициатива, превърнала се в традиция, съществена част от културния живот.  Критериите й са много високи.”

Водеща на вечерта беше Людмила Еленкова. Сред гостите бяха  актьорите Ицхак Финци, Марин Янев, университетският  преподавател Александър Кьосев, критици, писатели и читатели. Всички присъстващи получиха алманах за историята на наградата „Хеликон”, съдържащ пълна информация за наградените през годините и откъси от произведенията им.

Главният редактор на издателство „Сиела” Наталия Петрова връчи на „Хеликон” шарж, намекващ, че следващата година 13 номинирани за финала книги ще бъдат на „Сиела”. Тази година осем от 12-те бяха на софийското издателство.

Свързани заглавия
Васил Георгиев: Бързата литература стана жертва на собствения си успех
Георги Лозанов: Що за творец е този, който се примирява

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …