Начало / Свят / „Бриджет Джоунс: Бебе на хоризонта” донесе „Оскара за комедия” на авторката

„Бриджет Джоунс: Бебе на хоризонта” донесе „Оскара за комедия” на авторката

204463_bСлед като два пъти завърши само като номинирана, с „Бриджет Джоунс: Бебе на хоризонта” авторката Хелън Филдинг най-накрая получи наградата, която сама определя като „Оскара за комедия” – наградата Bollinger Everyman Wodehouse за комедийна проза. Филдинг заяви, че възнамерява да се похвали на всеки с отличието, което й дава право да даде име на едно глостънширско петнисто прасе.

Според члена на журито и издател Дейвид Кемпбъл книгата, с която Филдинг спечели, е вероятно нейната най-забавна, която кара читателите да се смеят на глас. Авторката е едва третата жена, която може да се похвали с това литературно отличие, което, освен от прасе, е придружено от огромно количество шампанско, което би утолило дори всеизвестната жажда на Бриджет Джоунс.

„Неописуемо щастлива съм да спечеля това прасе. Номинират ме за трети път и чакам този миг от четири години. Аз съм от тези хора, които почти печелят Оскар, но надеждите им се сгромолясват. Но най-накрая прасето е мое!”, заяви Филдинг. В четвъртата й отличена книга Бриджет Джоунс се оказва неочаквано бременна и с много въпросителни около бащинството – дали отговорникът е привлекателният адвокат Марк Дарси или чаровният безотговорник Даниел Клийвър.

Другите две жени, на които е присъждана наградата, са Марина Левицка с „Кратка история на тракторите (на украински)” и Хана Ротшилд с „The Improbability of Love”, въпреки че Ротшилд си подели първенството през 2016 г. с Пол Мъри. Сред останалите носители на приза са Иън Макюън, Хауърд Джейкъбсън и Пол Торди.