Начало / Свят / Норвежки съд оправда авторката на „Продавачът на книги от Кабул”

Норвежки съд оправда авторката на „Продавачът на книги от Кабул”

Норвежкият апелативен съд оправда писателката и журналистка Осне Сайерщад по обвинението за нарушаване на неприкосновеността на личния живот, пише „Индипендънт”. Срещу Сайерщад беше повдигнато дело от афганистанката Сорая Райс заради книгата й „Продавачът на книги от Кабул”, в която е описана историята на семейството на Райс.

Осне Сайерщад е била военна кореспондентка в Афганистан през 2002 г. Тогава тя живее със Сорая Райс и нейния съпруг Мохамед. Следващата година излиза въпросната книга. Съдът определи обвинението като не особено убедително.

„Продавачът на книги от Кабул” е нехудожествена творба, която разказва ежедневните проблеми на афганистанското семейство Райс. Имената на действителните личности са сменени.

Осне Сайерщад е авторка на 4 книги от подобен характер. Това са: „С гръб към света: Портретите на Сърбия” (2000 г., разширено издание 2004 г.), „Продавачът на книги от Кабул” (2003 г.), „Сто и един дни: Журнал за Багдад” (2005 г.) и „Ангелът на Грозни: Чечня отвътре”. Тя е носителка и на най-престижните журналистически награди в Норвегия.

Прочетете още

20190423_180103

Търговище проговори испански за Деня на книгата

Оригинално литературно четене събра малки и големи в Хеликон Празникът се организира за втора година …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *