Начало / Свят / Продава се „мръсно“ писмо на Хемингуей до Марлене Дитрих

Продава се „мръсно“ писмо на Хемингуей до Марлене Дитрих

1B62E6BD00000578-0-image-a-75_1492384675072Писмо, в което писателят Ърнест Хемингуей се обяснява в любов на актрисата Марлене Дитрих, е обявено за продан, твърди в. „Дейли Мейл“. Подписаното с „Love, Mister Papa“ („С любов, татенцето“) писмо е изпратено на 12 август 1952г. – година след като актрисата признава, че държи снимка на писателя на нощното си шкафче.

Интересът между тях пламва след първата им среща през 1934 г., но така и не се стига до консумиране на чувствата, тъй като според Хемингуей те са „жертви на несинхронизирана страст“ – в момента, в който единият остане сам, другият е попаднал в обятията на някого.

В писмото, което се намира в Ню Йорк и се очаква да донесе 30 000 долара на продавача си, Хемингуй пише: „Винаги съм те обичал, възхищавам ти се и съм изпълнен с куп объркани чувства към теб“. Писателят, който се самоубива през 1961 г., заявява „ти си красива… аз съм грозният“. Той пише: „Моля те, знай, че винаги ще те обичам и ако понякога го забравям, то е като да забравя ударите на сърцето си, които не спират“.

Жененият четири пъти Хемингуей пише писмото във Финка Вигия – своя кубински дом, в който пише повечето от най-известните си романи, сред които „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“. Двамата си разменят множество писма в продължение на десетилетия. Някои от тях се съхраняват в библиотека „Дж. Ф. Кенеди“ в Бостън, но други, собственост на внуците на Дитрих, вече бяха продадени на търг през годините.

Последното писмо, обявено за продан, ще бъде изтъргувано в Ню Йорк на 4 май. В същия търг са включени още три чернови на лекция, изнесена от Артър Конан Дойл през 1894 г., както и подписана лична от него реч, датирана около 1926 г. и посветена на концепцията му за спиритуализма.

Прочетете още

5732964

Котките на Хемингуей останаха невредими след урагана „Ирма“

Въпреки че ураганът „Ирма“ нанесе сериозни поражения на островната верига Флорида Кийс, колонията от котки …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *