Начало / Свят / Продава се „мръсно“ писмо на Хемингуей до Марлене Дитрих

Продава се „мръсно“ писмо на Хемингуей до Марлене Дитрих

1B62E6BD00000578-0-image-a-75_1492384675072Писмо, в което писателят Ърнест Хемингуей се обяснява в любов на актрисата Марлене Дитрих, е обявено за продан, твърди в. „Дейли Мейл“. Подписаното с „Love, Mister Papa“ („С любов, татенцето“) писмо е изпратено на 12 август 1952г. – година след като актрисата признава, че държи снимка на писателя на нощното си шкафче.

Интересът между тях пламва след първата им среща през 1934 г., но така и не се стига до консумиране на чувствата, тъй като според Хемингуей те са „жертви на несинхронизирана страст“ – в момента, в който единият остане сам, другият е попаднал в обятията на някого.

В писмото, което се намира в Ню Йорк и се очаква да донесе 30 000 долара на продавача си, Хемингуй пише: „Винаги съм те обичал, възхищавам ти се и съм изпълнен с куп объркани чувства към теб“. Писателят, който се самоубива през 1961 г., заявява „ти си красива… аз съм грозният“. Той пише: „Моля те, знай, че винаги ще те обичам и ако понякога го забравям, то е като да забравя ударите на сърцето си, които не спират“.

Жененият четири пъти Хемингуей пише писмото във Финка Вигия – своя кубински дом, в който пише повечето от най-известните си романи, сред които „За кого бие камбаната“ и „Старецът и морето“. Двамата си разменят множество писма в продължение на десетилетия. Някои от тях се съхраняват в библиотека „Дж. Ф. Кенеди“ в Бостън, но други, собственост на внуците на Дитрих, вече бяха продадени на търг през годините.

Последното писмо, обявено за продан, ще бъде изтъргувано в Ню Йорк на 4 май. В същия търг са включени още три чернови на лекция, изнесена от Артър Конан Дойл през 1894 г., както и подписана лична от него реч, датирана около 1926 г. и посветена на концепцията му за спиритуализма.

Прочетете още

Хъмфри Богарт и Лорън Бекол в сцена от "Да имаш и да нямаш"

Преписвал ли е Хемингуей? Кубинец измислил сюжетите му много преди него

Историите на големия писател приличат странно на тези на Енрике Серпа Откритието е плод на двегодишна …