Начало / Свят / Книжарница от друго измерение има в Китай

Книжарница от друго измерение има в Китай

Любимите ни български книжарници с лого в синьо и оранжево са уютни и с прекрасна атмосфера – затова се чудим как ли бихме се почувствали в книжарницата на бъдещето. Съвсем наскоро тя отвори врати в Китай.

16

Прилича на космически кораб

Минеш ли през вратата на Yangzhou Zhongshuge – „Янгжу Жонгшуге”, попадаш в нещо като футуристичен тунел. Стените са извити, а светлините идват иззад рафтовете с книги. Подът пък е огледален и така чувството е, че си във фуния на времето. Оптичното усещане е все едно си в друго измерение.

Книжарницата е в китайския Цинян

Върху проекта работили основно един архитект и трима специалисти по дизайн. Общата площ на помещението е 1000 кв. м. Искали да създадат представа за книжарницата като мост между хората и книгите. Още повече, че елементи върху тавана имитират река, покрай която се движи всеки посетител.

11

Мястото създава мирно настроение

Интериорът плюс светлината успокояват съзнанието и предразполагат да избереш и разтвориш някоя книга от рафтовете. В първия момент обаче умът отказва да възприеме къде е. Още повече, че и персоналът на Yangzhou Zhongshuge сякаш е невидим. Все едно си на мисия в далечното бъдеще, а твой единствен спътник са книгите.

Детският раздел пък е като огромна играчка

Рафтовете могат да се преместват, също да се преобръщат… Всичко е решено в ярки цветове. Малките посетители са като в комикс. Могат да играят с етажерките, да четат или да се отпуснат в ъгъла с таблет в ръка. И колкото повече са тук, толкова по-добре ще се почувстват. Сред книгите.

26

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (25 март – 31 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. През август ще се видим …