Начало / Автори / Любовта от книгите на Пърл Бък лекува

Любовта от книгите на Пърл Бък лекува

Ненавистта, завистта и алчността разболяват човешките сърца, казва носителката на Нобелова награда за литература през далечната 1938 г. Колкото по-далеч ги държим от себе си, толкова сме по-щастливи…

maxresdefault

Интересът към Пърл Бък напоследък расте

Има и причина – в края на миналата година започнаха снимките на мащабна продукция, посветена на нейния живот. Интересното е, че екипът, който стои зад бъдещия филм, е основно китайски. В това обаче няма нищо чудно, като се има предвид, че нобеловата лауреатка прекарва голяма част от живота си именно в Китай.

Пърл Бък нарича китайския свой роден език

Семейството й заживява в Джъндзян едва три месеца, след като тя се ражда. Тук прекарва всъщност общо почти 40 години от живота си. На практика научава китайски преди родния език на родителите си – английския. В китайската провинция среща и героите на бъдещите си книги.

Французойка ще се въплъти в ролята

Сигурно ще е истинско удоволствие да се насладим на Жулиет Бинош, облякла кожата на Пърл Бък… Ще й партнират Лиъм Уонг и Ин Тян. За самите снимки са избрани Шанхай, провинция Дзянсу, където е израснала писателката, а също и Прага.

Майка й предава любовта си към литературата

Китайските учители, които се грижат за нея, я възпитават пък в духа на конфуцианството. После Пърл Бък учи психология в САЩ, но се връща в Китай, за да работи като учителка и да се грижи за тежкоболната си вече майка. Именно там специализира английска и американска литература – в университета в Нанкин.

Създава повече от сто книги

Още с втория си роман „Благодатна земя” печели „Пулицър” през 1932 г. Следва и Нобеловата награда „за богатото и убедително епично описание на живота на китайските фермери и майсторски написаните биографични истории”, по думите на журито.

pearl_buck_house_nanjingu_sign_cr
Паметна плоча върху дома на Пърл Бък в Джъндзян, Китай

Силата й е, че чува сърцето

Пърл Бък улавя същината на отношенията между двата пола. Разбира, че любовта е онази сила, която внася хармония в съществуването ни. Обратно, гневът и алчността ни тласкат към ръба. За писателката има една мисия в живота и тя е да накара хората да прогледнат за равноправието, взаимното уважение и истинските чувства. Личи си и по тези няколко цитата от творбите й:

„С ласкателства и комплименти любов не се печели – тя идва сама, нетърсена, неочаквана, непожелана.”

„Нещастната любов набраздява повърхността на човешката душа както камък, хвърлен във водата.”

„Най-опасните болести за сърцето са винаги ненавистта, завистта и алчността.”

„Жената е коренът, мъжът е дървото. Дървото израства нависоко само тогава, когато има силни корени.”

Прочетете още

maxresdefault

Дона Тарт на 60: „Всичко се руши, всичко се изгражда наново“

Американката нашумя с „Щиглецът“ Романът спечели „Пулицър“ през 2014 г. и така изстреля своята създателка …