Начало / Любопитно / Каквото четем, така се и изразяваме

Каквото четем, така се и изразяваме

Избрания от нас тип литература е по-важен, отколкото си мислим. Такъв е изводът от едно изследване, което целяло да подскаже на бизнесмените как да пишат и говорят по-добре. Заключенията, публикувани в International Journal of Business Administration, обаче могат да послужат и на нас.

o-LAW-facebook

Литература на фактите вместо фентъзи

Колкото повече се доближава към научната литература избраното от нас четиво, на толкова повече неща ще ни научи. Това е едно от категоричните заключения в студията, върху която работил международен екип от учени.

Ако например предпочитате литература на фактите, постепенно ще започнете да пишете по-елегантно и да се изразявате с по-богат речник. Обратно, смята се, че детективските романи или фантастичната литература придават на изказа ни по-семпъл вид. Според изследователите на тази материя обаче най-накъсано и с небогат езиков фонд пишат хората, чиято комуникация се ограничава до интернет.

Четете бавно, а не по диагонал

В наше време тенденцията е да прелитаме над съдържанието с възможно най-висока скорост и така в съзнанието ни се запечатват отделни думи или заглавия, изречение-две от основния текст… За другото няма време.

Този тип четене се нарича „леко”, като се има предвид, че то е повърхностно и не предполага да останем за по-дълго време с един или друг текст, вниквайки в него.

Лекото четене се свързва най-вече с интернет – например онези страници, които залагат на ударно заглавие, без да има кой знае какво съдържание, разчитат именно на такъв тип потребители и читатели. Многото емотикони също допринасят текстът да се възприема повърхностно, без замисляне.

Обратният процес в International Journal of Business Administration наричат бавно или задълбочено четене. На практика то активира много повече мозъчните ни структури. Когато четем задълбочено един текст, ние изграждаме в себе си определени представи, задълбочаваме и сетивните си възприятия. С други думи, преминаваме далеч отвъд значението на думите. Сливаме се с действието, ако има такова, мозъкът ни непрекъснато търси връзки и анализира. Смята се, че хората, които четат по този начин, са по-емпатични и отворени към другите. Също така се изразяват и писмено по-емоционално, по-ангажирано.

Brain-Dictionary-750x500-OPTION-2

Задълбоченото четене отключва креативността ни

Реално работим за мозъка си всеки път, щом се потопим в някоя книга. Бавното, задълбочено четене синхронизира различните части на сивото ни вещество. После мозъкът автоматично се опитва да се изразява в тон с прочетеното – тоест, така пишем, а така и говорим.

Психологът Сюзън Рейнълдс пък добавя и два метода как да отключим творческите си способности с помощта на четенето. Много важни, та това да се случи, са стихотворенията. Когато четем стихове, ние стимулираме паметта си, показват проучвания. В нас изникват много повече спомени и асоциации. Това пък е силен импулс сами да се захванем с творчество – независимо дали ще е рисуване, пеене, писане…

Вторият тип литуратура, който ни помага да сме по-креативни, казва Сюзън, това са добрите стари романи. Основната им добродетел се крие в това, че ни помагат да разберем емоционалното състояние на другите хора. Така че обичаме ли художествена литература, стигаме по-надалеч в отношенията си с останалите. Заедно с това търсим творчески средства, чрез които да изразим собствената си душевност. Просто вратичката към самите нас е отворена…

Включим ли телевизора, изключваме мозъка

Пред екрана сме просто неми свидетели на това, което се случва. Мозъкът е най-пасивен, защото от него буквално не се изисква нищо. Той е в ролята си на потребител.

Малко по-добре стоят нещата с четенето на списания, но и там важи правилото, че колкото по-леко прелитаме над текста, толкова по-малко остава в нас. Ако искате обаче наистина да чувствате с душата си, заложете на хубавата класическа или пък модерна художествена литература. Безценни, макар и не за всеки, са научните разработки – може да ги замените с литература на фактите. Четете и поезия. Така мозъкът излиза от черупката си. А прочетеното променя и нас самите. Разбира се, към добро.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault

Анди Съркис прочете „Хобит” на глас

Актьорът дава своя принос в кризата 56-годишният сега Съркис подари гласа, жестовете и мимиките си …