На фокус
Начало / Критика / Париж е отделен жанр в литературата

Париж е отделен жанр в литературата

205679_b

Най-романтичният му символ се появява преди по-малко от 130 години

Първоначално е замислен с патриотични цели. После пък се превръща в архитектурна гордост. А днес е като врата към това да се сбъдне любовта…

Айфеловата кула е герой в безброй романи. Издига се още от корицата и на този – „Цветя от лед и пепел”. Но за авторката му Беатрис Колин кулата не е просто декор за поредната любовна история, изживяна в Париж. В началото на книгата всъщност кулата я няма. И това прави създаденото от Беатрис малко по-различно, по-интригуващо.

Айфеловата кула не е на… Айфел

„Цветя от лед и пепел” разказва донякъде автентична история. Един от героите й е Емил Нугие. Интересна е връзката му със самия Густав Айфел. Емил е основна фигура в екипа от сътрудници на известния инженер. Макар че кулата остава в историята с името на Айфел, всъщност именно Емил Нугие я ражда в съзнанието си. А щом е измислил Айфеловата кула, значи е романтик по душа, сякаш чуваме да размишлява на глас Беатрис Колин. В книгата й Нугие полита с балон над Париж, за да огледа мястото, на което трябва да се издигне съоръжението. А в балона е и Кейт, вдовица от Глазгоу, намираща се в труден житейски период.

towerinjanuary1888.0

Така, докато расте грозното пате на Париж, Айфеловата кула, се ражда и любовта на Емил и Кейт. Беатрис Колин изпълва романа си с исторически факти и по този начин ни дава усещането, че наистина сме отворили вратичка към онзи Париж, в който забавлението и финеса са били на най-голяма почит. Но дали това е и Париж на истинската, вдъхновяващата любов?

Разтвориш ли книгата, ще се влюбиш!

Сюжетът, който Беатрис съшива за своята „Цветя от лед и пепел”, е точно по нейна мярка. Естествен е изборът й в „главна роля” да видим шотландка, защото тя самата е оттам. Обожава и онази епоха – романтичния край на по-миналото столетие. Казва, че книгите, които създава, й помагат да научава по нещо ново за света. Така е и сега. „Цветя от лед и пепел” може да приемем като неразказаната история на Айфеловата кула. Като визитката на един град, в който любовта е навсякъде. Разтвориш ли я, и ти ще се влюбиш. В Париж.

Прочетете още

242480_b

„Шах и Мат“ – новият печеливш ход от Али Хейзълууд

Роман за страстите в спорта, който ни даде повод за гордост Новата книга Али Хейзълууд …