Начало / Свят / Руският ПЕН отрече членството на Светлана Алексиевич

Руският ПЕН отрече членството на Светлана Алексиевич

Swetlana_Alexijewitsch_2013Странни са обстоятелствата около желанието на носителката на Нобел Светлана Алексиевич да напусне руския ПЕН клуб – от организацията твърдят, че тя не може, защото никога не е членувала в организацията и я призовават да докаже твърдението си, информира в. „Гардиън“. Руските писатели излязоха с официално изявление след анонсираното от Алексиевич желание да напусне в знак на протест. Адресираното до американския ПЕН изявление гласи: „Носителката на Нобел Светлана Алексиевич никога не е била член на руския ПЕН, така че декларираното от нея напускане звучи странно”.

Алексиевич обяви, че напуска руския клон на световната писателска организация заради „срамното” изключване на журналиста и активист Сергей Пархоменко. Тя се присъедини към напускането на 30 други писатели, сред които са хитовият автор на криминални романи Борис Акунин и поетът Лев Рубинщайн, които обявиха решението си след изключването на Пархоменко с мотива, че разрушавал клуба отвътре, както и че поведението му било провокативно и грубо. Според напускащите писатели изключването на Пархоменко е заради критиките му към организацията, че не е подкрепила украинския режисьор Олег Сенцов, който излежава 20-годишна ефективна присъда.

В отговор на изявлението на руския ПЕН Алексиевич публикува снимка на документ, доказващ, че тя е член на клуба от 1995 г., както и скриншот на списъка с членовете на организацията от май 2016 г., публикуван от Пархоменко и доказващ, че Алексиевич е член. Алексиевич заяви пред „Гардиън”: „Мисля, че руският ПЕН е задвижван от възрастни хора, които са скарани с технологиите. Те си мислят, че ако ме изтрият от онлайн списъка, членството ми просто ще изчезне, а забравят, че интернет пази всичко”. Авторът твърди, че скандалът около руския ПЕН е следствие от нарастващия авторитаризъм и „патриотизъм” в Русия. „Това е гениалният начин на режима да подкопае демокрацията и гражданското общество отвътре, чрез вкарването на техни представители във всички организации. Това е ситуацията в момента, т.нар. „нов патриотизъм” е плашещ феномен. Загубих приятели, защото не подкрепям руската инвазия в Крим. Постоянно ме наричат русофоб, докато те се наричат Сталинисти, защото са „за” Велика Русия”. Алексиевич допълва: „Когато заявих, че администрацията провежда страхлива политика и служи на правителството и това се е случвало единствено във времената на Сталин, някой ми отговори: „Светлана, ние не лижем ботушите на правителството, ние се възхищаваме на величието и силата, които най-накрая връщат величието на Русия”. Но „новият патриотизъм” на Путин избухна сред интелектуалците, а Алексиевич казва: „Това е първият път след разпадането на СССР, когато толкова много писатели казват какво мислят, без да ги е страх”.

Руският ПЕН клуб е учреден през 1989 г. като част от световната неправителствена организация на писателите, която има 145 клона по целия свят. Президентът на световния ПЕН Дженифър Клемънт заяви: „Хартата на ПЕН задължава членовете на организацията да се противопоставят на цензурата, на умишлената лъжа и изопачаването на фактите. Тези идеали са особено важни във времена, когато критичните и дисидентските гласове попадат под ударите на властта. Светлана Алексиевич, Людмила Улитская, Лев Рубинщайн и още членове на руския ПЕН се отказаха от членството си, защото призивът им за свобода на режисьора Олег Сенцов беше отхвърлен от управленския борд. В момента Сенцов излежава 20-годишна присъда в Сибир, след като беше осъден от военен съд. Ние напълно подкрепяме руските писатели, които във времената на все по-ограничена свобода на изразяването имат куража да се застъпят за свободата на другите. Сенцов трябва да бъде освободен незабавно и да се завърне при семейството си”.

Прочетете още

23121212-768x512

Един човек може да промени света мъничко – 10 цитата от осъдения Глуховски

Прокуратурата искаше да го вкара в затвора до 2033-а Писателят нашумя с критиките си към …