Начало / Любопитно / Как да направите по-комфортен читателския си живот

Как да направите по-комфортен читателския си живот

Girl holding cup of hot tea and reading in bed. Around her in bad earphones, book, smart phone. Decorative lights in background.

Всяка година около ноември желанието ни да четем рязко намалява, чувстваме се уморени, раздразнителни и апатични – вероятно има нещо общо с липсата на слънце и студеното време. Но срещата с hygge променя всичко, твърди www.bookriot.com.

Какво е hygge? Това е животът по датски. Думата няма точен превод и често я интерпретират като „създаване на уют“, но на мен лично

най-много ми допада определението „бягство от всичко дразнещо и емоционално натоварващо и извличане на удоволствие от простите неща“. Лесно е през лятото, когато всеки пикник е hygge, но за датчаните е особено важно през дългата им зима и това ги прави една от най-щастливите нации на света.

Дори и да не са запознати с датската дума, читателите инстинктивно се насочват към уюта, когато са в компанията на интересна книга. Но начините са различни, затова ви ги предлагаме накуп с пожеланието да направите още по-комфортно читателското си преживяване.

Създайте си читателски кът. Вероятно вече сте мислили за тихо и комфортно кътче, но не такова, в което чак заспивате. Идеята тук е да направите времето за четене още по приятно.

SNM128541 Young Man Reading by Candle Light (oil on canvas) by Stomer, (Stom) Matthias (c.1600-p.1650) oil on canvas 175x172 © Nationalmuseum, Stockholm, Sweden Dutch, out of copyright

Пригответе си уютно одеaлce в читателското кътче. Ако е мекичко и пухкаво – още по-добре, а ако е с книжен мотив, ще ударите направо в десетката.

Облечете си удобна пижама или суитшърт. Изберете горнище с любим цитат или герой от книга.

Запалете си свещи – но много. Свещите са особено hygge. Дори и да не си падате много по това, с времето уханието на ванилия, мента, мока или ягоди, което се носи от тях, ще ви се струва все по-привлекателно и възнасящо.

Кафе или чай – изборът е ваш. Кафето е традиционно hygge, но чаят е традиционно книжен. Идеята е да сгреете дланите си с топлата чаша. Не казвам, че чашата трябва да носи книжен цитат или картинка, но защо пък не?

Гризини за четене. Сладки за мислене. Бисквитки. Нещо! Всъщност нямаме дума за похапване докато четем, която да не вменява известна вина. Но в датския начин на мислене вината от похапването отсъства, особено през зимата. Даже се очаква да купуваме повече сладкиши през зимата, а не да ги избягваме.

azure_3738970e6bee12a6f75bf7b0649d9568Излезте навън! Да, току-що ви казах да си направите книжно кътче с одеяло и чаша с топла напитка, но hygge не означава само добро хранене и почивка. Това състояние се отнася и до радостта от природата, до насладата от простичките удоволствия. А защо не вземете с вас навън и плейър с аудиокнига?

Ако пък навън е твърде студено и дори да си подадете носа, опитайте да смесите аудиокниги с любимо хоби, като плетене например!

Организирайте читателско парти! Колкото и да е изкушаващо да се наслаждавате на книгата си в компанията на одеялото, истинското hygge преживяване е да споделите тази радост с приятели. Това не означава, че не можете да включите и четенето. Организирайте тихо читателско партии или пък книжен клуб, или пък размяна на книги.

Не забравяйте – hygge означава да отделите време за простите удоволствия. Така че не се стресирайте от бройката прочетени страници или правенето на твърде сложна организация. Отделете време и просто се насладете на радостта от четенето, четете бавно и си спомнете защо сте влюбени в това занимание.

Изненада! Даваме ви hygge предложения, но не ви нареждаме. Те са за това как да се почувстват приятно, комфортно и щастливо, така че от тях отсъстват натискът и правилата. И определено няма нужда да изсипвате куп пари за най-скъпото одеяло, чаша или свещи, особено ако нямате тези пари и харченето им ще ви напрегне.

Ако пък трептенето на свещите ви разсейва, докато четете, откажете се от тях. Ако пък целогодишно пиете айс кафе или само вода, това не бива да ви обезсърчава. Ако похапването ви напряга, вместо да ви отпуска, значи това не е вашето hygge решение. Бъдете hygge по ваш си начин! Открийте как четенето зарежда батериите ви, дори когато слънцето го няма. Това е истинският hygge дух.

Но най-важното – оставете зимата да изтече между страниците на любимите ви книги!