На фокус
Начало / Свят / BBC ще адаптира за екран роман на Джон льо Каре

BBC ще адаптира за екран роман на Джон льо Каре

800px-John_le_CarreBBC ще заснеме телевизионен сериал по още един роман на Джон льо Каре след успеха на продукцията „Нощният мениджър“, която получи Златен глобус. Действието в „Шпионинът, който дойде от студа“ се развива през периода на Студената война, а адаптираният сценарий е на Саймън Буфой, известен с работата си за „Беднякът милионер“. Сериалът ще разказва за алкохолизирания английски шпионин Алек Лиймас, чиято мрежа в Източен Берлин е в упадък. Льо Каре споделя, че е много ентусиазиран от филмовата адаптация, която ще се появи по ВВС1.

Сериалът е поредната копродукция на английската медия с американците от АМС след сътрудничеството им по „Нощният мениджър“. За участието си в първата съвместна продукция актьорите Том Хидълстън, Хю Лори и Оливия Колман получиха Златен глобус, а адаптацията беше номинирана още за най-добър сериал.

Действието в „Шпионинът, който дойде от студа“ се развива през 1962 г., месеци след издигането на Берлинската стена. В историята агентите от мрежата на Лиймас са или мъртви, или избягали от преследването на източногерманския офицер Ханс-Дитер Мундт. Лиймас е извикан обратно в Лондон, където му се предлага шанс за отмъщение.

Романът е написан през 1963 г., а през 1965 г. е филмиран за големия екран с участието на Ричард Бъртън. Льо Каре споделя, че няма търпение да види новата му версия: „Много съм развълнуван, че съм част от проекта и съм напълно уверен в способностите на екипа“. Буфой добавя: „Изключително вълнуващо е да работиш по най-добрата шпионска история за Студената война, писана някога“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …