Начало / Свят / BBC ще адаптира за екран роман на Джон льо Каре

BBC ще адаптира за екран роман на Джон льо Каре

800px-John_le_CarreBBC ще заснеме телевизионен сериал по още един роман на Джон льо Каре след успеха на продукцията „Нощният мениджър“, която получи Златен глобус. Действието в „Шпионинът, който дойде от студа“ се развива през периода на Студената война, а адаптираният сценарий е на Саймън Буфой, известен с работата си за „Беднякът милионер“. Сериалът ще разказва за алкохолизирания английски шпионин Алек Лиймас, чиято мрежа в Източен Берлин е в упадък. Льо Каре споделя, че е много ентусиазиран от филмовата адаптация, която ще се появи по ВВС1.

Сериалът е поредната копродукция на английската медия с американците от АМС след сътрудничеството им по „Нощният мениджър“. За участието си в първата съвместна продукция актьорите Том Хидълстън, Хю Лори и Оливия Колман получиха Златен глобус, а адаптацията беше номинирана още за най-добър сериал.

Действието в „Шпионинът, който дойде от студа“ се развива през 1962 г., месеци след издигането на Берлинската стена. В историята агентите от мрежата на Лиймас са или мъртви, или избягали от преследването на източногерманския офицер Ханс-Дитер Мундт. Лиймас е извикан обратно в Лондон, където му се предлага шанс за отмъщение.

Романът е написан през 1963 г., а през 1965 г. е филмиран за големия екран с участието на Ричард Бъртън. Льо Каре споделя, че няма търпение да види новата му версия: „Много съм развълнуван, че съм част от проекта и съм напълно уверен в способностите на екипа“. Буфой добавя: „Изключително вълнуващо е да работиш по най-добрата шпионска история за Студената война, писана някога“.

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …