Начало / Без категория / Библиотекари престъпиха закона, за да опазят книгите

Библиотекари престъпиха закона, за да опазят книгите

library-1666702_1920

Служителите на библиотеката в Ийст Лейк, Флорида разработили специална система, която им позволявала да запазят във фонда малко заеманите книги. В противен случай, според библиотечните правила, съответните заглавия трябвало да бъдат бракувани.

Съзаклятието станало възможно благодарение на идеята да бъдат измислени фалшиви читатели. Веднъж регистрирани в системата, на тяхно име редовно били записвани книгите, които никой друг не искал.

Анонимен донос разкрил тайната схема

Истината излязла лесно наяве и заради това, че библиотекарите нарекли един от несъществуващите си читатели Чък Финли, който всъщност е много известен бейзболист. На негово име в регистъра били вписани общо 2361 заглавия, сред които дори „Улица „Консервна” на Стайнбек, както и много детски книжки. Повечето от тях Финли върнал само час, след като ги заел.

Чък Финли си нямал представа, че е сред най-запалените читатели в Ийст Лейк
Чък Финли си нямал представа, че е сред най-запалените читатели в Ийст Лейк

Обвинените служители обаче твърдят, че не са единствените

Според тях същата схема прилагат и много техни колеги от други библиотеки. В своя защита прибавят и факта, че по този начин пестят пари на учреждението, защото иначе на мястото на бракуваните книги трябва да бъдат купени нови.

Благодарение на системата с фалшивите читатели библиотеката в Ийст Лейк е подобрила финансирането си с четири процента. Дотациите, които държавата разпределя, се основават на броя на читателите, ползващи една или друга библиотека. Така нарасналият брой читатели – макар и фалшиви, осигурил по-спокойно съществуване на институцията.

Библиотеката в Ийст Ленд
Библиотеката в Ийст Лейк

Самият шеф на библиотеката също измислял имена на читатели

Джордж Дор, както е името му, твърди, че освен желание да финансира по-добре библиотеката си, имал още един довод. „Така исках да запазя книгите от фондовете ни за нашите постоянни читатели”, казва за Guardian той.

Много библиотекари го подкрепят, като изтъкват слабостите на системата. В нея се чува не гласът на специалистите, а на софтуера. Именно компютърът – на базата на броя на заеманията, решава дали една книга ще запази мястото си в библиотеката. Естествено, машината не отчита историческата или литературната значимост на отделните заглавия.

Прави или не, библиотекарите от Ийст Лейк са отстранени от длъжност. Но пък литературната им завера ги направи популярни по цял свят.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …