Начало / България / Яростно наддаване за роман на румънски писател

Яростно наддаване за роман на румънски писател

kniga-na-ogledalata-reklРумънски писател, който живее в Англия от 3 години, е причината за глобален феномен в издателския бизнес.  Първият роман на английски език на Е. О. Кировиц – „Книга на огледалата“, е продаден в 38 държави.

Авторът е подписал с първия британски агент, на когото е представил ръкописа – Peter Fraser + Dunlop (PFD). Няколко часа след като агентът разпраща ръкописа за преглед към издатели от цял свят, получава оферта от Италия. В Германия единадесет издателства наддават, за да получат правата; девет я искат във Франция, шест – в Англия.

Малки държави като Исландия, чиито издатели предпочитат книгите първо да излязат на английски и да добият популярност, също са закупили правата за издаване на книгата, преди тя да бъде публикувана в Англия и САЩ.

Българските читатели също ще могат да се насладят на романа. България е първата държава, в която „Книга на огледалата“ ще излезе. Издателство „Ера“ ще пусне заглавието съвсем скоро – на 10 януари 2017 година. Оттам споделят: „Книга на огледалата“ предизвика истински фурор в издателския бранш. Развълнувани сме, че именно България ще е първата държава, където този завладяващ роман ще бъде издаден“.

Рейчъл Милсот PFD казва за „Книга на огледалата“: „Това е изключителен роман, толкова сложен и изтънчен. Никога не бих предположила, че е написан от автор, чийто майчин език не е английски.“

Според редактора на английското издателство, купило правата за романа, „това е наистина брилянтна книга, която ме грабна от първата страница и ще бъде голямото заглавие в нашия каталог.“

„Книга на огледалата“ ни въвлича в разследване на убийство, извършено преди 25 години. Влиятелният литературен агент Питър Катс е заинтригуван от недовършен ръкопис, озаглавен „Книга на огледалата“. Авторът – Ричард Флин описва спомените си за скандален случай от преди 25 години. Известен професор е убит в дома си, но убиецът така и не е заловен. Романът е толкова увлекателен, че Катс е твърдо решен да стигне до истината за събитията от онази нощ. Той е убеден, че пълният ръкопис ще разкрие кой е извършителят, но не може да открие липсващите страници. Журналистът Джон Келър се опитва да пресъздаде събитията от нощта на убийството и да издири всички свързани със случая. Полицаят, водил разследването, се вкопчва в новите разкрития и също тръгва по следите на истината, за да разреши последния случай в живота си.

Кировиц е работил като журналист в Румъния. Въпреки че е писал криминални романи, румънския пазар е бил прекалено малък, за да успее да се издържа от писане. Пристига в Англия, тъй като синът му постъпва в университета в Кардиф, а жена му получава предложение за работа като финансов анализатор. Кировиц твърди, че литературното му вдъхновение е „много класическо“ и включва имена като Хемингуей, Стайнбек и Голдинг. Пред вестник „Гардиън“ той споделя: „Смятах да опитам да се отдам само на писането. Но това е изумително и неочаквано. Не съм сигурен доколко осъзнавам какво точно се случва.“

Прочетете още

Copy-of-Copy-of-Copy-of-Copy-of-Copy-of-Quote-Card-65-768x403

Паула Хоукинс написа нов бестселър след „Момичето от влака”

Книгата е първа в класациите A Slow Fire Burning вече беше обявена от „Амазон” за …