Начало / Любопитно / Библиотекари препоръчват книгите за всяка възраст

Библиотекари препоръчват книгите за всяка възраст

jobs-with-a-degree-in-library-sciencesВсеки може да прочете която си поиска книга, но някои книги въздействат най-силно на точно определена възраст. Най-добре това разбират библиотекарите, а ето и препоръките на работещите в нюйоркската обществена библиотека за четиво във всяко десетилетие от живота, твърди „БизнесИнсайдър“.

0-9 г.: „The Sneetches“, Доктор Сюс

Книжката с картинки разказва за това да имаш и да нямаш или в случая – за Звездните коремчета и за Белите коремчета. Белите не са щастливи, защото не притежават зелена звезда. Нещата се променят, когато им предлагат да им отпечатат звезди. Тогава, обаче, Звездните пожелават звездите им да бъдат махнати. И така те попадат в един безкраен кръг и никой не помни кой е започнал и какъв е бил в началото. Книжката учи децата на важни уроци, като този, че външните различия не са тези, които определят човека.

10-19 г.: „Краткият чуден живот на Оскар Уао“, Джуно Диас

Оскар е умно, но леко задръстено момче с доминиканско-американски произход, което живее в Ню Джърси. Той иска да бъде писател фантаст. Явно има качествата, но заедно със семейството си е преследван от вековно проклятие, което не може да пребори. Според библиотекарите книгата е идеална за младежи, които се формират като личности, защото представлява история на млад човек, опитващ се да намери мястото си в света.

20-29 г.: „The Argonauts“, Маги Нелсън

Ако тийнейджърството е време за експериментиране, 20-те години са време за размисъл. Книгата представлява мемоари за живота на Нелсън с трансджендър артиста Хари Додж, с който създават семейство. Това е от този тип книги, които правят хаотичния и нестабилен живот да изглежда малко по-нормален.

30-39 г.: „Overwhelmed: Work, Love, and Play When No One Has the Time“, Бриджит Скълт

Във времето, в което повечето хора имат малки деца, докато се опитват да балансират с кариерата, книгата на Скълт предоставя известна яснота. Авторката представя историята на собствения си претоварен живот и пътуването ù към разбирането, а и елиминирането, на негативните емоции. Скълт представя различни модели на работа по света, много от които демонстрират как дългите часове труд не са непременно равнозначни на висока продуктивност. В забързания свят на крайните срокове и плановете библиотекарите напомнят, че любовта и работата трудно се смесват, когато нямаме достатъчно време.

40-49 г.: „Госпожа Далауей“, Вирджиния Улф

„Госпожа Далауей“ предлага втора гледна точка на достигналите средната възраст, твърдят нюйоркските библиотекари. Романът разказва за един-единствен ден от живота на Клариса Далауей, която от позицията на 50-те си години поглежда назад към живота и решенията, които е взимала. Тя разглежда критично брака си с Ричард Далауей и си представя живота, който би имала със старата си любов Питър Уолш, който се появява и в книгата. Книгата смесва миналото и реалността, а според библиотекарите посланието ù е „Не спирай, не си приключил, продължавай да изследваш живота!“

50-59 г.: „Светлина върху йога“, Б. К. С. Айенгар

Емоционалното удовлетворение не е единственият аспект на остаряването. Физическото здраве също е от значение. Библиотекарите препоръчват „Светлина върху йога“, тъй като може да помогне на хората да запазят подвижността си в годините, когато започват да водят по-заседнал живот. За да се преборите с последиците от 8-часовия работен ден в офиса, научете няколко пози, които можете да изпълнявате всяка сутрин или вечер. Древното учение може да успокои и нарастващите емоции от настъпването на средната възраст.

60-69 г.: „A Good Man is Hard to Find“, Фланъри О‘Конър

Според библиотекарите издадената през 1953 г. книга много подхожда на наближаващите остаряването хора. Това е сборник от къси разкази, които разглеждат живота с известно любопитство, но и с отдаденост. С остаряването хората започват да гледат по подобен начин на живота – своя и на другите. Собствената смърт по-често е на фокус, а малките проблеми губят смисъл.

70-79 г.: „The Accidental Universe: The World You Thought You Knew“, Алън Лайтман

По-добре късно, отколкото никога – това особено силно важи за преразглеждането на света, в който живеем. В книгата си Лайтман жонглира с две конкуриращи се тенденции, с които всеки се сблъсква всекидневно: възприемането, че всичко е вечно и реалността, че всъщност нищо не е такова. Библиотекарите препоръчват книгата, защото такива предизвикателни схващания не бива да се разглеждат само от младите. Разширете хоризонтите си, съветват те.

 80-89 г.: „The Sneetches“, Доктор Сюс

Цял живот трупане на вещи, преследване на успех, търсене на любов, близане на емоционални рани и сбогуване с приятели. Според библиотекарите книжката на Сюс ще напомни за простичките радости – да сме заедно, да се приемаме един друг – често те стават по-важни в края на живота ни. Старостта може да е самотна, особено в свят, който няма нищо общо с този от младините. Съветът на библиотекарите цели да покаже, че добротата може да облекчи последните години на всеки човек.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

210203131619-restricted-02-jeff-bezos-career-unf-1024x708

Книгите са най-атрактивната онлайн стока според Джеф Безос

„Амазон“ е това, което е, благодарение на тях Най-големият онлайн магазин в света от дълго …