Начало / Любопитно / Библиотекари препоръчват книгите за всяка възраст

Библиотекари препоръчват книгите за всяка възраст

jobs-with-a-degree-in-library-sciencesВсеки може да прочете която си поиска книга, но някои книги въздействат най-силно на точно определена възраст. Най-добре това разбират библиотекарите, а ето и препоръките на работещите в нюйоркската обществена библиотека за четиво във всяко десетилетие от живота, твърди „БизнесИнсайдър“.

0-9 г.: „The Sneetches“, Доктор Сюс

Книжката с картинки разказва за това да имаш и да нямаш или в случая – за Звездните коремчета и за Белите коремчета. Белите не са щастливи, защото не притежават зелена звезда. Нещата се променят, когато им предлагат да им отпечатат звезди. Тогава, обаче, Звездните пожелават звездите им да бъдат махнати. И така те попадат в един безкраен кръг и никой не помни кой е започнал и какъв е бил в началото. Книжката учи децата на важни уроци, като този, че външните различия не са тези, които определят човека.

10-19 г.: „Краткият чуден живот на Оскар Уао“, Джуно Диас

Оскар е умно, но леко задръстено момче с доминиканско-американски произход, което живее в Ню Джърси. Той иска да бъде писател фантаст. Явно има качествата, но заедно със семейството си е преследван от вековно проклятие, което не може да пребори. Според библиотекарите книгата е идеална за младежи, които се формират като личности, защото представлява история на млад човек, опитващ се да намери мястото си в света.

20-29 г.: „The Argonauts“, Маги Нелсън

Ако тийнейджърството е време за експериментиране, 20-те години са време за размисъл. Книгата представлява мемоари за живота на Нелсън с трансджендър артиста Хари Додж, с който създават семейство. Това е от този тип книги, които правят хаотичния и нестабилен живот да изглежда малко по-нормален.

30-39 г.: „Overwhelmed: Work, Love, and Play When No One Has the Time“, Бриджит Скълт

Във времето, в което повечето хора имат малки деца, докато се опитват да балансират с кариерата, книгата на Скълт предоставя известна яснота. Авторката представя историята на собствения си претоварен живот и пътуването ù към разбирането, а и елиминирането, на негативните емоции. Скълт представя различни модели на работа по света, много от които демонстрират как дългите часове труд не са непременно равнозначни на висока продуктивност. В забързания свят на крайните срокове и плановете библиотекарите напомнят, че любовта и работата трудно се смесват, когато нямаме достатъчно време.

40-49 г.: „Госпожа Далауей“, Вирджиния Улф

„Госпожа Далауей“ предлага втора гледна точка на достигналите средната възраст, твърдят нюйоркските библиотекари. Романът разказва за един-единствен ден от живота на Клариса Далауей, която от позицията на 50-те си години поглежда назад към живота и решенията, които е взимала. Тя разглежда критично брака си с Ричард Далауей и си представя живота, който би имала със старата си любов Питър Уолш, който се появява и в книгата. Книгата смесва миналото и реалността, а според библиотекарите посланието ù е „Не спирай, не си приключил, продължавай да изследваш живота!“

50-59 г.: „Светлина върху йога“, Б. К. С. Айенгар

Емоционалното удовлетворение не е единственият аспект на остаряването. Физическото здраве също е от значение. Библиотекарите препоръчват „Светлина върху йога“, тъй като може да помогне на хората да запазят подвижността си в годините, когато започват да водят по-заседнал живот. За да се преборите с последиците от 8-часовия работен ден в офиса, научете няколко пози, които можете да изпълнявате всяка сутрин или вечер. Древното учение може да успокои и нарастващите емоции от настъпването на средната възраст.

60-69 г.: „A Good Man is Hard to Find“, Фланъри О‘Конър

Според библиотекарите издадената през 1953 г. книга много подхожда на наближаващите остаряването хора. Това е сборник от къси разкази, които разглеждат живота с известно любопитство, но и с отдаденост. С остаряването хората започват да гледат по подобен начин на живота – своя и на другите. Собствената смърт по-често е на фокус, а малките проблеми губят смисъл.

70-79 г.: „The Accidental Universe: The World You Thought You Knew“, Алън Лайтман

По-добре късно, отколкото никога – това особено силно важи за преразглеждането на света, в който живеем. В книгата си Лайтман жонглира с две конкуриращи се тенденции, с които всеки се сблъсква всекидневно: възприемането, че всичко е вечно и реалността, че всъщност нищо не е такова. Библиотекарите препоръчват книгата, защото такива предизвикателни схващания не бива да се разглеждат само от младите. Разширете хоризонтите си, съветват те.

 80-89 г.: „The Sneetches“, Доктор Сюс

Цял живот трупане на вещи, преследване на успех, търсене на любов, близане на емоционални рани и сбогуване с приятели. Според библиотекарите книжката на Сюс ще напомни за простичките радости – да сме заедно, да се приемаме един друг – често те стават по-важни в края на живота ни. Старостта може да е самотна, особено в свят, който няма нищо общо с този от младините. Съветът на библиотекарите цели да покаже, че добротата може да облекчи последните години на всеки човек.

Прочетете още

215173_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (6 януари – 12 януари)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Живот в скалите от Мария Лалева /66-и път в класацията/ 2. Където …