Начало / Свят / Намериха таен дневник на П. Г. Удхаус

Намериха таен дневник на П. Г. Удхаус

3acc8fd800000578-3976156-seen_as_one_of_the_great_humourists_of_the_20th_century_the_stor-a-1_1480266982784Той се слави като един от най-големите комедийни автори на ХХ в. Неговите истории са любими на цели поколения, които ги четат и препрочитат. Той е сър Пелъм Гренвил Удхаус. И се оказа, че дори най-големите му фенове не са прочели всичко от него. Случайно бяха открити негови забравени работи, включително таен дневник, който водил, докато бил в затвора по време на нацисткия режим.

Сред откритията му са и снимки, на които бащата на Джийвс и Устър позира с холивудски икони от 20-те и 30-те. Находките ще бъдат добавени към съкровищата на Британската библиотека, сред които има ръкописи на Артър Конан Дойл, Вирджиния Улф и Ивлин Уо.

Удхаус е автор на 90 романа и 300 разказа. Литературната му кариера продължила повече от 70 години, до смъртта му през 1975 г., когато е на 93. В 35 от разказите и 11 от романите главни герои са ненадминатият прислужник Джийвс и благородния Бърти Устър. Двамата стават още по-популярни през 90-те, когато в ефира излиза едноименен сериал с Хю Лори в ролята на Бърти и Ствън Фрай като Джийвс. След кончината му архивите му са дарени на Дулуич Колидж в югоизточен Лондон, а няколко документа са оставени в къщата му, превърната в музей.

В новооткритите архиви има снимков материал на Удхаус, играещ голф със сър Артър Конан Дойл. Там са и документи от пребиваването му в концентрационен лагер в Горна Силезия в днешна Полша. Писателят и жена му Етел живеели в Льо Турк в сверена Франция, когато нацистите нахлули страната. Двамата били арестувани и пратени в лагер. Германските власти преценили, че Удхаус може да им служи добре и го използвали в програми на пропагандното си радио, с които се стремели да стигнат до американски слушатели. Нацистите държали популярен писател като него да свидетелства публично, че в лагерите затворниците срещат човешко и справедливо отношение. Самият Удхаус обаче не знаел, че думите му са част от пропагандната машина на нацистите. Поведението му обаче му спечелило упреци и критики във Великобритания, където някои го обявили за предател.