Начало / България / Най-купуваните автори в Книжарници „Хеликон” през 2016

Най-купуваните автори в Книжарници „Хеликон” през 2016

sun-dzuХиляди са авторите, чиито книги, пресъздаващи реални или въображаеми светове, достигат до клиентите на Верига книжарници „Хеликон” всяка година. Много е трудно те да бъдат обхванати в стройна класация, която да определи: „Ето тези са десетте или двайсетте най-търсени автори”. И не защото това е математически невъзможно, а поради сложността на задачата.

Жанровото разнообразие на предлаганите от „Хеликон” произведения е голямо и често пъти – несравнимо. Някои от авторите им, като Сун Дзъ в случая, се появяват с едно заглавие, други – с по няколко. Едни заглавия са нови, други – поредни тиражи на вече познати творби. Нови преводи и нови оформления допълнително усложняват картината. Има и още условности. Така че приемете тези имена с известна приблизителност.

И все пак, съществуват автори, чиито новоизлезли книги всеки път предизвиква голям читателски интерес. Ето някои от тях, заемащи челни места по продажби за 2016 година в книжарниците на „Хеликон“ и на helikon.bg.

isabel_allende_1414709217Водачът в листата Сун Дзъ е написал своя трактат „Изкуството на войната” преди 25 века, но и до днес, освен наръчник по военно дело, той е и безценен учебник как да побеждаваме и да станем господари на съдбата си. Сред авторите на любовни романи, Джоджо Мойс и Сюзън Елизабет Филипс определено са предпочитани през тази година. Вярно, те участват с повече заглавия, но със сигурност не само бройката кара почитателите им да ги търсят. В тази престижна подредба заслужено се нарежда и Исабел Алиенде. Една от най-известните съвременни романистки, чилийската писателка, някои от чиито творби са и филмирани, очевидно си е запазила трайно място в сърцата на българ(к)ите.

fredrik_backmanОстрото полемично и актуално звучащо перо на Ориана Фалачи също е естествено да бъде сред първенците. Особено след като много от предупрежденията и прогнозите ù се сбъдват с мрачна точност. Ала съществува и друг поглед към света. Шведският блогър и писател Фредрик Бакман явно печели публиката с него – заради чувството си за хумор и ведрото си отношение към нашето съвремие.

Агата Кристи, Дейвид Балдачи, Майкъл Конъли, Лий Чайлд и Джон Гришам имат не от вчера своята постоянна и вярна читателска аудитория по цял свят. Естествено, и у нас. Герои като Еркюл Поаро, Мис Марпъл, Джак Ричър и Хари Бош за мнозина от почитателите на острите сюжети са нещо като част от семейството – и затова всяка книга с тяхно участие е очаквана с нетърпение и светкавично купувана.

zx620y348_740332

А какво да кажем за Дж. К. Роулинг, може би една от най-известните писателки днес в света – и то не само сред младежката публика? Това, че и тя е в тази компания не е изнедада за никого. Дори и когато Хари Потър пораства, той не може да се отърве от преследващите го по петите негови фенове! Сред тях, и четящите на кирилица.

7e1e07c6da38c3d4d38bca07ce3_prevИ така, в навечерието сме на Новата 2017 година! Кои ли непознати ни засега имена ще попаднат в листата за най-купувани автори догодина? Предстои да видим. И да ги чакаме с нетърпение.

А Книжарници „Хеликон” отново ще ги приютяват в своите търговски салони до идването ви, драги нетърпеливи и страстни читатели! И с радост ще ви ги предоставят.

 

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …