Начало / България / Книжарите на „Хеликон” избраха книгата на 2016

Книжарите на „Хеликон” избраха книгата на 2016

 

flahsbook-853x497

 

Лира.бг

По традиция, наближат ли декември и Коледа, книжарите на „Хеликон” споделят своите предпочитания за книга, която най-много им е харесала през календарната година. Казано по-просто, гласуват за Книга на годината. Защо книжарите ли? Защото десетките хиляди верни приятели на книжарската верига много добре знаят, че хората в оранжеви фланелки с надписа „Аз чета всеки ден“ или тъмносини елеци с „Хеликон” не са просто продавачи. А са образовани съветници, с вкус и с познания за книгите. Че са любезни и отзивчиви домакини и човек винаги може да се обърне към тях за препоръка и информация. Че са отдадени на професията си и на отговорната си мисия на посредници между авторите и читателите, между издателите и клиентите. Ето затова.
200693_bИ така, романът „Три ябълки паднаха от небето” на арменската писателка Нарине Абгарян, издаден от „Лабиринт”, събра най-много гласове за книга на 2016. В допитването участваха 97 книжари от 22 книжарници, в това число и скромен брой редактори от Лира.бг, радио „Хеликон“ и сп. „Книжарница“.
„Романът на Нарине Абгарян е наситен с ярки цветове, каквито можеш да видиш само високо в планината. „Три ябълки паднаха от небето” много прилича на приказка. Но ако в книгата се случват чудеса, то това са обратите на самата съдба, която следва своя воля и логика, различна от човешката. В нея липсват фантастични същества, но има приказно красиви, искрени и нежни картини. Има ясни нощи, дълбоки като океан, и камъни, които от старост са се просмукали с хлад и човешка памет. Има пътища, чиито краища се губят някъде в небитието като нишки, свързващи земята и небето. Там, прибрани  в тъмни кътове, са крехките скъпи отпечатъци на отминалата младост и надежда. Сенките от миналото участват в този жизнен кръговрат толкова колоритно и осезаемо, колкото живите герои. Но за да не дотежи от меланхолия, историята носи усещане за лъчезарност и уют, все едно си се докоснал до късче от изгубен рай. Това усещане се допълва от особената чистота, която героите в романа притежават. Те са толкова непресторени, мъдри и добродетелни, че се доближават до първообраза на библейския човек – тогава, когато още е бил близо до Бога и честит с невинността си. Книгата на Нарине Абгарян е приказка за поуките, издълбани в сърцето. За любовта, която е била и ще бъде, докато свят светува”, споделя за романа книжарят в „Хеликон Витоша“ Александра Александрова. И ние ù вярваме.
200728_b„Илън Мъск: PayPal, Tesla, SpaceX и походът към невероятното бъдеще” от Ашли Ванс, издание на „Кръгозор”, е книгата, наредила се на второ място. Чудесно! Биографията на гениалния наш съвременник, чиито разнообразни идеи и техните реализации възхищават милиони хора по света, заслужава да бъде сред първите. И ето един българин – „Аз още броя дните” от Георги Бърдаров, издание на „Сиела”, получава престижния книжарски бронз.
Сред  другите по-челни заглавия са „Камбаната” от Недялко Славов, „Време секънд хенд” от Светлана Алексиевич,  „Гениалната приятелка” от Елена Феранте, „Щъркелите и планината” от Мирослав Пенков, „Власт и съпротива” от Илия Троянов, „Брит Мари беше тук” от Фредрик Бакман, „Хари Потър и прокълнатото дете” – ясно от кого, плюс Джон Тифани и Джак Торн…
Общо 35 заглавия получиха гласове в експресното традиционно допитване. То е показателно за широкия диапазон от вкусове, предпочитания и лично отношение на книжарите от „Хеликон“, които – да помним това! – работят неуморно 365 дни в годината! При стриктно спазване на трудовото законодателство, разбира се.
10000005210611_bИ като стана пак дума за книжарите, нека честитим днешния рожден ден на една от най-опитните, начетени и чаровни сред тях. Бъди ни жива и здрава, Ели Алексиева от „Бургас Хеликон“! Искрено се надяваме, че не си опирала пистолет в колегите си, като знаем колко харесваш „Три ябълки паднаха от небето”. Двойно честито!

Вижте тук пълния избор на книжарите:

https://l.helikon.bg/books/tag/%D0%98%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%8A%D1%82%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B6%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BD%D0%B0%20%D0%A5%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%20%D0%B7%D0%B0%202016%D0%B3.?&sql_which=0&sort=date

Прочетете още

stažený soubor

Април разказва сладки истории

Книги за откриватели и романтици ни носи месецът Четивата, към които посягаме през април, крият …