Начало / България / Годината на Нансен и Амундсен ще бъде отбелязана и в България

Годината на Нансен и Амундсен ще бъде отбелязана и в България

През 2011 г. Норвегия празнува два важни юбилея – 150 години от рождението на полярния изследовател, хуманист и Нобелов лауреат за мир Фритьоф Нансен (1861 – 1930) и 100 години от достигането на Южния полюс от Руал Амундсен (1872 – 1928).

Посолството на Кралство Норвегия ще отбележи годишнините със серия от събития, организирани в партньорство с ДА „Архиви“, Българския Червен кръст, Върховния комисариат за бежанците на ООН, Столична библиотека, СУ „Кл. Охридски“, Българския антарктически институт, Международния фестивал на планинарския филм в Банско и др.

На 12 декември, от 17.00 ч., в изложбена зала „Архиви“ ще се открие изложба, посветена на Нансен и неговата роля в българската история. Благодарение на Нансен стотици хиляди български бежанци от Западна Тракия се завръщат в родината след Първата световна война, а много арменци намират своя втори дом в България.

Годишнината от покоряването на Южния полюс от Амундсен и спътниците му ще бъде отбелязана на 15 декември от 18.00 часа, в Зала 2 на СУ „Св. Климент Охридски“, с изложба на документали фотографии и лекция на проф. Руал Берг – специалист по полярна и военна история от Университета в Ставангер, Норвегия.

Международният фестивал на планинарския филм в Банско се включва в отбелязването на Годината с кинопанорама на документални и игрални филми за двамата полярни пътешественици. Те ще бъдат показани в Американския център на Столична библиотека на 16 и 19 декември от 16.00 ч.

Входът за всички събития е свободен.

Свързани заглавия
Дуелът между Амундсен и Скот описан в книга

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227844_b

Шпионинът, който се превърна в майстор на шпионския роман

Юлия ПЕТКОВА Добрият писател не разбира от нищо друго освен от себе си. И по …