Начало / Любопитно / Петте най-красиви библиотеки на света

Петте най-красиви библиотеки на света

stiftadmont2008Мине се, не мине време и някой решава да подреди в класация най-фамозните библиотеки по света. Обикновено приличат на арт галерии и няма как да не им се зарадваме, защото носят в себе си и малко от ония времена, в които четенето е било сакрална дейност.

Конкретно в случая с класацията на boredpanda.com трябва да направим едно уточнение. Петте най-красиви са подредени именно в този ред от читателите на американския сървър. С други думи, библиотеките са оценявани по снимка, по красотата, която излъчват. Но да им се насладим и ние.

  1. Френската национална библиотека в Париж е най-известната и най-значимата във Франция. По закон още от 1537 г. всички печатари са били задължени да предоставят на библиотеката екземпляр. Така че си представете богатството на колекцията й. Всъщност, смята се, че във фондовете и хранилищата отлежават около 14 млн. книги и други издания. От тях милион и осемстотин хиляди вече влизат в дигитализираната сбирка на библиотеката, наречена Галика. Всяка година към архива на институцията се добавят около 150 хиляди тома.

france

  1. Много по-интересна е историята на библиотеката в Адмонт – най-малкото поради причината, че това всъщност е манастир. Самото му име означава „В планините”. Адмонт се намира в централната част на Австрия, като и до днес е действащ бенидиктински манастир. Притежава най-голямата манастирска библиотека в света – сбирката между другото е малко по-малка от тази на националната библиотека на Австрия, намираща се, разбира се, във Виена. Сред най-ценните заглавия са хиляда и петстотинте ръкописа, както и петстотинте инкунабули, с други думи, печатни книги от около 1500 г. Като в роман на Умберто Еко пък към голямата зала на библиотеката водят и четири тайни врати.

the_admont_library_admont_austria

  1. Кралската португалска библиотека в Рио не бива да ви обърква – тя си е бразилска поне от 1889 г. насам, когато голямата страна обявява независимост. Заслугата да съществува обаче е на 43-ма португалски преселници, които обединяват усилия през 1880 г., за да я построят. Смята се, че в сбирката на библиотеката присъстват 400 хил. заглавия на португалски автори – повече има единствено в самата Португалия, както може да предположите. Най-старите са от шестнайсети век. И днес обаче колекцията от томове расте така интензивно, че библиотеката е една от най-бързо разрастващите се в световен мащаб.

rio

  1. Националната библиотека на Ирландия води началото си от Дъблинското кралско общество, което е създадено през 1731 г. Самата сграда, която приютява институцията, е от 1890 г. Побира респектиращите 6 млн. документа, сред които има карти, фотографии, дори родословни дървета. В Дъблин може да се види една от малкото сбирки на галски ръкописи, пък и пази ревниво наследеното от Йейтс, Джойс и Шоу. Интересно е например това, че всеки посетител получава от дежурния книжар молив, с който се и записва в книгата на посетителите.

irsko

  1. Първи и в тази, и в много други подреждания за библиотеки – пражкият Клементинум отваря врати 1772 г., като в ония времена и той е бил свързан с църквата. Представлявал е всъщност колеж, притежание на Ордена на йезуитите. Наред с книгите, от 1775 г. има за задължение да измерва и времето. Притежава над 6 млн. документа, като всяка година добавя във фондовете си около 70 хил. нови издания. Дълги години, че и векове, е била университетска библиотека, но от 1990 г. насам носи наименованието Национална библиотека. И още интересни данни – най-дългият експонат в сбирката е десет метра, най-тежката книга пък е 70 кг. Най-скъпото притежание на клементинската сбирка е Вишехрадският кодекс, оценяван на около 1 млрд. чешки крони – над 70 млн. лв. наши пари.

klementinum-library-prague-czech-republic

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …