Начало / България / 60 ГОДИНИ АBUJET: Празник на журналистите, които пишат за туризма

60 ГОДИНИ АBUJET: Празник на журналистите, които пишат за туризма

imagesНа 15 октомври – събота, в клуб „Перото” в НДК, от 15 до 18 ч. членовете на ABUJET– българската секция от FIJET (Международната федерация на писателите и журналистите, пишещи за туризма – Fеdеration Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme), ще отбележат 60 години от създаването ù.

Те ще представят успехите на ABUJET и своята работа в българските печатни и електронни медии. Гостите ще имат възможност да се запознаят с книгите-сборници на организацията „Китай безкрай”, „ZOOM Турция”, Кралство Мароко – страна на пътешествията”, „Магията на Египет”, както и с авторски книги за пътешествия.

Пишейки активно за туризъм, членовете на АBUJET се опитват да направят света по-близък и познаваем. Но те имат и една по-важна задача. В съвременния свят медиите имат определящо значение за избора на световния турист. Информацията вече пренасочва милиони туристи от едни държави към други, от едни региони към други. Една статия може да обезлюди най-посещаваните курорти. Също така може да увеличи в пъти интереса към по-малко посещавани места. Тези процеси вече надхвърлят рамките на туризма, защото съкращават или увеличават стотици хиляди, дори милиони работни места по света, коригират икономическите показатели на десетки държави по земното кълбо, споделя Пламен Старев, секретар на АBUJET и член на Изпълнителното бюро на FIJET.

Историята на международната организация започва през 1954 г. Тогава председателят на Съюза на белгийските журналисти по туризма Раф Алофс се обръща към колеги от Франция и Италия с покана за създаване на съюз. На 2 декември колеги от трите държави основават в Париж FIJET – Международната федера­ция на журналистите и писателите по туризма (Fеdеration Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme). Първият конгрес на новата организация се провежда през 1956 г. в Ница. Днес в най-голямата про­фесионална организация на пишещите за туризъм – FIJET, членуват над 800 журналисти от над 30 държави от цял свят, както и 25 национални асоциации.

Същата година в България група журналисти, пишещи на туристически теми, уч­редяват към Съюза на българските журналисти АBUJET – българската секция към FIJET. Така българските журналисти са сред първите, които подкрепят създаването на FIJET. Сред основателите на АBUJET са някои от най-големите имена в българската журналистика и публицистика: Валери Петров, Богомил Райнов, Богомил Нонев, Николай Тодоров, Ивайла Вълкова, Ясен Антов, Емил Александров и др.

АBUJET е сред най-активните членове на световната федерация. В нея днес членуват над 30 журналисти от водещи български медии и блогъри, активно пишещи за туризъм. Асоциацията участва активно във всички международни прояви на FIJET, организира прес-турове до различни държави, издава книги, организира изложби на туристическа тематика. Тя има съществен принос в удостояването на Пловдив с най-голямото отличие на FIJET – „Златна ябълка“, което официално беше връчено преди броени дни – на 9.09.2016 г. лично от президента на FIJET Тиджани Хаддат на кмета на града Иван Тотев за изключителни грижи за развитие на културно-историческото наследство и опазване на паметта за различните цивилизации, обитавали нашите земи.

http://www.vbox7.com/play:64b9b6f20d