Начало / Любопитно / 8 научно-доказани причини да четете (хартиени) книги

8 научно-доказани причини да четете (хартиени) книги

picture-of-child-reading-with-familyВъпреки че все повече хора притежават електронни четци, традиционните книги не са се запътили към края си. 88% от американците, които притежават електронни четци, не са спрели да четат и на хартиен носител. И въпреки удобството на дигиталното сваляне и лекотата при носене, старомодните томчета не могат да се сравнят с нищо друго – те миришат неповторимо, а звукът от първото разтваряне на страниците на нова книга е незабравим. А се оказва и че носят ползи за здравето – ето осем от тях, изброени от www.realsimple.com.

Books-on-the-brain-012Повишава интелекта

Според д-р Зюс „Колкото повече четете, толкова повече ще знаете. Колкото повече учите, до толкова места ще отидете”. Гмурването в добра книга е като запознаването с цял нов свят. Детските книжки съдържат 50% повече думи от телевизионните предавания в праймтайма и дори от разговор между завършващи университет, сочи проучване на университета Бъркли. Това количество нови думи води до по-високи резултати на тестовете по четене, но и до по-добри резултати на общите тестове за интелигентност. Доброто четене в ранна възраст предполага по-висока интелигентност в късна възраст.

Бърз съвет: Ако искате да четете бързо, правете го с хартиено издание. Проучвания сочат, че четенето на електронни книги е с 20 до 30% по-бавно.

Подобрява работата на мозъка

Не само, че ще повиши знанията ви, редовното четене реално ще подобри работата на мозъка ви. Така както джогингът действа добре на кардио системата, четенето подобрява паметта, служейки на мозъка като тренировка. С възрастта способността за запомняне отслабва, но редовното четене може да запабив процеса, да поддържа ума буден по-дълго. Според скорошни изследвания редовното упражняване на мозъка може да забави менталното стареене с 32%.

Четенето ви прави по-емпатичен

Доброто четиво може да подобри способността ви да се свързвате с други хора. Художествената литература буквално показва какво се случва в главите на другите, описвайки емоциите на героите. Въздействието върху читателите и способността им да разбират заобикалящите ги е много голямо. Разбирането на другите е ключово качество, което ни свързва като общество и ни определя като човешки индивиди.

book_hrmРазгръщането на страниците помага за разбирането

Ако искате да запомните това, което четете, по-добре изберете хартиена книга. Досегът с хартия подготвя мозъка и води до по-добро разбиране и запомняне на това, което четете, сочат проучвания.

Помага срещу Алцхаймер

Четенето кара мозъка ви да работи, което е много хубаво. Хората, които занимават мозъка си с четене, шах или пъзели, развиват Алцхаймер 2.5 пъти по-рядко от останалите. Според изследвания, четенето помага, защото неактивният мозък е рисков за развиване на заболяванет и дори е първи симптом.

8Четенето релаксира

Има си причина представата за хубава книга (с чаша вино) да звучи толкова примамливо след тежък ден. Проучвания сочат, че четенето намалява стреса, като според университета в Съсекс това се случва в 68% от случаите. Според невропсихолога Дейвид Луис, „има значение каква книга четете – ако се задълбочите в увлекателно четиво, ще избягате от тревогите и стреса на всекидневието и ще се насладите на въображението на автора”.

Четенето преди сън е полезно

Създаването на ритуали преди сън, като четене, например, дава сигнали на тялото да започне да се подготвя за почивка, а взирането в хартиени страници е много по-отпускашо от взирането в екран. Дигиталните екрани всъщност могат да ви държат будни по-дълго и да нарушат съня ви. Това се отнася и до децата – 54% от децата спят близо до малък екран и това забавя с 20 минути заспиването им. Така че посегнете към традиционната книга, преди да изгасите лампите.

Четенето е заразно

75% от родителите биха се радвали, ако децата им четяха повече, но тези, които искат да им помогнат, могат да го направят, като започнат самите те да четат повече в къщи. Въпреки че повечето родители спират да четат на глас, когато децата им започнат да четат самостоятелно, ново проучване сочи, че ако тази практика продължи и през началното училище, това може да привърже по-силно децата към книгите – тези деца четат пет до седем дни от седмицата за удоволствие. Над 40% от децата между 6 и 10 години, които четат често за удоволствие, са слушали четене на глас в къщи, и само 13% от тези, които не четат, са били част от същия домашен ритуал.

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

357727098_727141285878906_3441911418794261736_n

Последната страница на книгата предизвиква депресия

За много читатели тя е неочаквано трудно преживяване Наближи ли краят на интересна книга, с …