Начало / България / Трима дебютанти получиха номинациите си за Награда „Хеликон“

Трима дебютанти получиха номинациите си за Награда „Хеликон“

img_2764Трима дебютанти във вече15-годишната история на Наградата за нова българска проза „Хеликон“ получиха своите номинации. В есенната си сесия журито в състав Димитър Шумналиев, председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юри Лазаров отличи „Заливът на Ифигения“ от Костадин Костадинов, изд. „Пан“, „Живот на половини“ от Антон Терзиев, изд. „Жанет 45“ и  „Аз още броя дните“ от Георги Бърдаров, изд. „Сиела“. През ноември ще бъдат определени още три книги и от тези 12 ще се определи носителят на наградата.

img_2755„В последно време се забелязва осезателен интерес към българските автори. Читатели в България разбраха, че не е достатъчна световната литература, искат да има и нещо, което да е по-близко до тях, да отговаря по-точно на техните интереси и на техните търсения. А и слава Богу се появиха и добри български писатели, и по-млади“, каза Костадинов, който е издател и писател. Той си спомни, че нещата с интереса към българската литература са се променяли през годините. През 90-те книгите на български автори имали чудесни заглавия, но нелека съдба – потъвали в море на безразличие. „Много от авторите дори си сменяха имената, да звучат по английски, защото сякаш българският автор беше загубил своя авторитет пред читателите. И трябваше да минат 20 години”, отбеляза Костадинов преди да подчертае, че в последно време се забелязва осезателен интерес към българските автори.

„Заливът на Ифигения“ е сборник от две новели и една повест и два разказа. По първата белетристична книга на Костадин Костадинов „Резерват за розови пеликани” режисьорът Ивайло Джамбазов създава едноименния филм (2003), носител на две награди.

Антон Терзиев е художник и писател. Автор е на стихосбирката „Никакъв портрет за художника“ (2007) и на сборниците с разкази „Ърбан йога за начинаещи“ (2008), „Местни герои“ (2010) и „Всичко е включено в цената“ (2012). Носител е на награди и в двете области.

Георги Бърдаров е университетски преподавател по социално-икономическа география и писател. Романът му „Аз още броя дните“ е победител във формата на БНТ „Ръкописът” (2015). „Случват се и хубави неща в българската литература и „Аз още броя дните“от Георги Бърдаров е едно от тях“, каза Юри Лазаров при обявяването на номинацията. Той не пропусна да отличи и работата на редактора на книгата Христо Карастоянов, носител на две Орле-та на „Хеликон“. „Покрай тази книга станах приятел с Христо, макар и само задочно, защото той си е в Ямбол. Скоро обаче ще гостувам там и ще се запознаем лично. Още си спомням първият ми контакт с книжарници „Хеликон“. Беше през 2001 г. в Бургас. Тогава не съм и мислел, че мога да спечеля награда“, каза Бърдаров.

Прочетете още

243684_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (26 февруари – 3 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Светулки зад решетките от Мира Добрева 2. Опасна сделка от Сара Маклейн 3. …