Начало / България / Хели Лаксонен ще представи „Крава и бреза“ в България

Хели Лаксонен ще представи „Крава и бреза“ в България

8523140_bФинландската писателка Хели Лаксонен ще представи лично в България своята книга „Крава и бреза“. Тя ще е в София на 14 септември, а на 15 ще гостува във Велико Търново.

Лаксонен е поетеса, която в страната си е със статут на рок звезда и събира хиляди зрители на представянията на своите книги. Самата тя казва: „Не правя разлика между себе си и ябълково дръвче.“ В друго интервю тя споделя, че проявява афинитет към кравите, но се старае да разбира околните по човешки. Живее в стара, стогодишна къща без телевизор в Лапи, провинцията на Раума, където се чувства най-близо до природата и диалекта си.

Родена е в град Турку, Югозападна Финландия. По образование е магистър по философия, а понастоящем е най-прочутата и награждавана поетеса във Финландия.

„Крава и бреза“ е малък сборник със 70 стихотворения, избрани от пет стихосбирки на Хели Лаксонен. В своето поетическо творчество Хели Лаксонен съчетава елитарната и популярната литература, а всяко стихотворение пробягва през различните регистри на комичното и ироничното.

„Крава и бреза“ е илюстрирана от Силвия Калоянова, която съвсем наскоро получи награда за най-добър илюстратор на България.