Начало / България / „Роб Рой“ от Сър Уолтър Скот допълва колекция „Върхове“

„Роб Рой“ от Сър Уолтър Скот допълва колекция „Върхове“

202664_bКласиката на сър Уолтър Скот „Роб Рой“ ще се появи отново на българския книжен пазар – този път в луксозно издание като част от поредицата „Върхове“.

Сър Ултър  Скот  е  роден  15  август  1771  г.  в  Шотландия,  в  семейството  на  единбургски адвокат. Поради крехко здраве той прекарва голяма част от детството си  във  фермата  на  своя  дядо,  където  се  заражда  интересът  му  към  местните  народни предания и легенди. Макар  че  завършва  право  и  започва  адвокатска  практика,  бъдещият  писател  посвещава много от времето си на събирането и издаването на няколко тома древни балади, и още на млади години е търсен и ценен авторитет при тълкуването на стари документи и ръкописи, тъй като специално е изучавал културата на Шотландия и родословието на отделни кланове.

Същевременно Уолтър Скот се занимава и с чисто литературна дейност и чете в превод и оригинал значителни поетични произведения на френски, италиански и немски писатели, което го подтиква към лично  творчество  и  развива  поетичния  му  усет.  Едва  по-късно,  след  като  е  вече  утвърден  и  признат  поет,  през  1814  г.  Уолтър  Скот  издава  „Уейвърли“  –  първият  от  поредица  исторически  романи.

Романът „Роб Рой“ е публикуван през 1818 г. В първото  издание авторът подробно се спира на проучените от него легенди за произхода на Роб Рой.

Уолтър Скот умира на 21 септември 1832 г.

Робърт Рой МакГрегър, или просто Роб Рой е роден на 7 март 1671 г. в Гленгайл (Шотландия). Той остава в паметта на хората каторазбойник и шотландски национален герой, често наричан шотландски Робин Худ.Баща му Доналд МакГрегър, подполковник на кралска служба, произхожда от клана на МакГрегърите, а майка му е от клана на Кямпбелите.

Формално Роб Рой се занимава със скотовъдство, но покрай това негов източник на доходи е отвличане и продажба на добитък. Срещу заплащане той предоставя на съседите си защита от други грабители, но накрая е обвинен в мошеничество, възможно не основателно. Като наказание за дългове неговият главен кредитор Джеймс Греъм, дук на Монтроз, през 1712 г. му отнема земи край Крейг Ройстън и в продължение на дълго време между тях има вражда.

Роб Рой решава, че дукът не трябва да се наслаждава на неговата земя безнаказно. Той взема със себе си около двайсетина последователи, обявява открита война на дука и започва редовно да му отмъква животни. Той обявява, че владенията на Монтроз трябва в бъдеще да го снабдяват с рогат добитък и че ще застави дука да съжалява за деня, когато се свързал с него.

Той удържа на думата си и в продължение на почти 30 г. (всъщност до самата си смърт) редовно взема „пая” от дука и от неговите арендатори, при това не в нощни грабежи, а посред бял ден и то систематично. В определеното време той събирал според своята заявка рогат добитък от целия район, предварително разпращайки уведомления къде трябва да бъде добитъкът в този ден. После се срещал там с хора от всички краища на страната, на които публично продавал добитъка. Тези срещи или свиждания, както ги наричали, са провеждани в различни части на страната. Понякога добитъкът е откарван на юг, но най-често на север или на запад, където Роб Рой бил защитен от влиянието на своя приятел дук Аргайл. След като добитъкът е откарван, арендаторите не можели да плащат на Монтроз никаква аренда и в крайна сметка страдал той.

Когато започва въстанието през 1715 г., якобинските пристрастия на Роб Рой го подтикват да се присъедини към силите на метежния граф Мар. В това въстание нито един от клана Грегър не застанал на страната на Претендента. Въстаниците обаче не действали под началството на Роб Рой, а под командването на неговия племенник Грегора МакГрегър. Не може да има никакво съмнение, че младият военачалник действал в повечето случаи, ползвайки съветите на по-опитния вожд, какъвто е чичо му.

Роб Рой умрял на 28 декември 1734 г. на преклонната за онова време възраст от 63 г. в леглото си в дома си в Балквидер. Когато почувствал приближаването на смъртта си, по думите на Уолтър Скот изразил „някакво разкаяние за някои епизоди в живота си”. Жена му се засмяла над тези закъснели съмнения на съвестта му и го призовала да умре така, както е живял. В отговор той я упрекнал за ония силни страсти и съвети, които му давала едно време. „Вие посяхте вражда между мен и силните на този свят, а сега искате да развалите отношенията между мен и Господ” – я упрекнал той.

Романът  „Роб Рой“ е филмиран с номинирания за Оскар Лиъм Нийсън и носителката на Оскар Джесика Ланг. Известен с “най-добрата режисура, актьорска игра, сценарий, техническо изпълнение и едни от най-грандиозните батални сцени във филмовата история” (Роджър Ебърт), филмът e вълнуващо приключение и “един от най-добрите на годината” (Джийн Сискъл). Когато сурова зима застрашава величествената Шотландия, Роб Рой Макгрегър (Нийсън) е принуден да вземе пари назаем от непочтения маркиз Монроуз (Джон Хърт), за да осигури прехрана за рода си.