Начало / България / „Смърт в сянка“: петият случай на тандема Стубьо-Вик

„Смърт в сянка“: петият случай на тандема Стубьо-Вик

%d1%81%d0%bc%d1%8a%d1%80%d1%82-%d0%b2-%d1%81%d1%8f%d0%bd%d0%ba%d0%b0В поредица „Криминале“ на издателство „Емас“ излезе „Смърт в сянка“ от Ане Холт.

През недалечната 2011-а година Норвегия е сполетяна от една от най-големите трагедии в цялата си история. Християнският фундаменталист Андерш Беринг Брайвик залага бомба в правителствения комплекс в Осло и открива стрелба срещу участници на ежегодния младежки лагер, организиран от Работническата партия на остров Ютьоя. Цялата общественост е потресена до дън душа и скърби с близките на жертвите и пострадалите в двойния атентат.

Кървавата баня, която устройва масовият убиец Брайвик, потапя в скръб десетки семейства. И както често се случва във времена на национални трагедии, гибелта на едно осемгодишно момче остава незабелязана. Сандер Мор пада от стълба в дома си и умира вследствие от получените травми. Смъртта му се оттича в периферията на общественото съзнание, обременено с чудовищното деяние на Брайвик. Разследващите приключват случая на бърза ръка, квалифицирайки го като злощастен битов инцидент. И все пак един млад полицай, жаден да натрупа опит в професионалното поприще, решава да разнищи цялата истина по случая, защото го загризва червейчето на съмнението. Ингер Юхане Вик също не може да остане равнодушна към нещастието, сполетяло семейството: майката на загиналото момче е нейна съученичка и приятелка от гимназията.

Докато Норвегия тъне във всенародна печал, едно семейство оплаква собствената си трагедия: загубата на единственото си дете, родено след години на мъчително очакване. Сандер обаче, оказва се, е страдал от разстройство на вниманието и е бил хиперактивен: огромно предизвикателство за двамата родители, които често са изнемогвали и физически, и психически. Ингер Юхане поема по мъчителния път на догадките и в преследването на истината й се налага да надникне зад идиличната фасада на заможното семейство, където се крият доста нелицеприятни и компрометиращи тайни…

%d0%b0%d0%bd%d0%b5-%d1%85%d0%be%d0%bb%d1%82Ане Холт се нарежда сред най-успешните криминални автори на Скандинавието със своите 7 милиона продадени книги, преведени на повече от 25 езика. Тя е утвърдена професионалистка и в други поприща – бивша министърка на правосъдието, прокурорка, адвокатка, ръководеща собствена кантора, журналистка, телевизионна редакторка и водеща. Романите ѝ са интелигентни, достъпни и напрегнати, и читателят бързо става съпричастен с героите и на всяка цена трябва да разбере – какво ще се случи до края? А „Смърт в сянка“ действително е краят, петият и последен случай на тандема Стубьо-Вик. Един великолепно написан роман, който задава неудобни въпроси за предразсъдъците, подозрението и вечната нужда да се поддържа фалшива фасада пред хората.