Начало / Свят / Изключиха Роулинг от класация за богаташи заради благотворителност

Изключиха Роулинг от класация за богаташи заради благотворителност

9-Jk-Rowling-RexБританската писателка Джоан Роулинг стана първата милиардерка, която бе изключена от класацията на „Форбс“ за най-богатите хора на света. Причината – благотворителност.

Шотландката бе извадена от списъка на авторитетното списание тъй като отделяла твърде много средства за добри каузи. Авторката на поредицата на Хари Потър е дарила на нуждаещи се около 160 милиона щатски долара, което представлява около 16% от общото й състояние.

Известната авторка е първият милиардер, изградил състоянието си основно с писателски труд. Литературната й кариера започна като самотна майка, която живее от социални помощи.

Днес, вече богата, тя отделя огромни средства за нуждаещите се, като например помага на фонда за родители Джинджърбред, има и своя фондация – „Лумос“, която се занимава с приемна грижа и извеждане на изоставени деца от социални и детски домове и институции в Източна Европа.

В класацията на „Форбс“ за 2016 г. Дж. К. Роулинг се изкачи на трето място. Една от причините, разбира се, е популярността и успеха на последната, осма книга от поредицата за Хари Потър – пиесата „Harry Potter and the Cursed Child“. Според изданието тя е спечелила 19 милиона лири.

Прочетете още

Топ 201_1140x403

Топ 201 на полугодието в трите раздела – художествена, нехудожествена и литература за деца и юноши

От всеобхватната класация на Хеликон за първите шест месеца на 2023 се оформя книжния профил …