Начало / Класации / Други / Аудио-книгите, четени от знаменитости, са новият хит в книгоиздаването

Аудио-книгите, четени от знаменитости, са новият хит в книгоиздаването

grateful-54-audiobooksНеотдавна някои експерти в издателския бранш предрекоха, че електронните книги ще „убият“ печатните. Времето обаче доказа, че очакванията за „смъртта на книгата са силно преувеличени“. Читателските навици на хората поеха по друг път. Поне това показва проучване, публикувано от сп. „The Week“.

Ето и някои любопитни факти от изследването:

  • Четенето на книги остава стабилно сред възрастното население в САЩ от 2012 г. насам. Около 70% от жителите на страната продължават да четат редовно книги. Разбира се, това е сериозно отстъпление от 92% от 1978 г.
  • Продажбите на електронни книги от 2008 г. насам нарастват, но вече не със същия ръст. До голяма степен една от причините е и повишената цена на книгите. Много електронни издания запазват същата цена, като хартиените, а някои – дори на книгите с твърда корица.
  • Американците са вече хибридни читатели – разпределят вниманието си между печатните, аудио-книгите и електронните издания, според ситуацията, в която се намират.
  • Аудиокнигите се радват на бум в продажбите от 2015 г. насам, вероятно и заради достъпността за сваляне. Издателите вече редовно залагат на знаменитости, които четат книгите, а това допълнително повишава интереса.
  • Младите читатели също се обръщат към аудио-книгите и вече са основен процент сред потребителите им.
  • Криминалните романи и трилърите са най-популярните жанрове. Следват История, Биографии, Мемоари и популярна проза.

Прочетете още

book-4096336_1280

Миризмата на старите книги – от ванилия до шоколад

Тя е способна да омае всеки четящ човек Учени от Лондонския университетски колеж инвестирали време …