На фокус
Начало / България / “Кървава светлина”: нов роман от Пол Дохърти

“Кървава светлина”: нов роман от Пол Дохърти

Karvava_Svetlina-CoverИзлезе “Кървава светлина”, петата книга от поредицата “Скръбните мистерии на брат Ателстан” (изд. „Еднорог“). Тя ни отвежда на борда на британска флотилия, чиято задача е да се бори с френските пиратски кораби. Брат Ателстан и сър Джон Кранстън се изправят срещу пиратство, държавна измяна и неумолимо отмъщение.

Невероятната двойка – монахът брат Ателстан и коронерът сър Джон Кранстън, любимци на хиляди читатели по света, отново се впускат в разгадаване на невъзможното из улиците на средновековен Лондон.

Тежки времена са настанали за Англия в края на XIV век – френски пиратски кораби непрестанно нападат южните ѝ брегове и застрашават дори столицата. Флотилия английски бойни кораби е на котва в Темза, за да отблъсква нападенията. От един от тях, “Светата светлина Божия”, първият помощник на капитана и двама моряци изчезват безследно. Капитанът на кораба е издъхнал по време на последното плаване, а заможният му приятел сър Хенри Оспринг е жестоко убит в една кръчма. Веселякът сър Джон Кранстън и секретарят му брат Ателстан трябва да решат загадките, които се трупат една след друга около злополучния кораб. Разследванията им разкриват отдавнашни скандали, държавна измяна и кървава мъст.

Находчивите отговори на заплетената мистерия дава отново магьосникът на средновековните криминални загадки, неповторимият Пол Дохърти.

Paul Douherty Poluchava Ordena na Britanskata ImperiaПол Дохърти е всепризнат майстор на историческия криминален роман и възпитаник на Оксфорд, където защитава докторат върху епохата на крал Едуард II. Той е изключително продуктивен автор и е написал повече от 100 романа, които изкушават всеки любител на добрата мистерия и средновековието. Неговите увлекателни поредици криминални романи, пропити с атмосферата на отминали времена, са изключително популярни, обичани и търсени по цял свят. Пол Дохърти е офицер на Ордена на Британската империя, рицарски орден, учреден от крал Джордж V на 4 юни 1917 г.

 

„Дохърти е маестрото на средновековния криминален роман”

сп. „Букс”