На фокус
Начало / Свят / Книга обърнала живота на олимпийския герой Майкъл Фелпс

Книга обърнала живота на олимпийския герой Майкъл Фелпс

michaelphelps28 медала от Олимпийски игри, 23 от които златни. Това е равносметката на един от героите на продължаващите Игри в Рио Майкъл Фелпс. 31-годишният американски плувец обаче не е ангел, а в последните няколко години премина през цял куп лични проблеми и драми. „…Но своята участ/от книга по-ясна/му станала с някаква песен“, пише преди години Вапцаров. За Фелпс тази песен е книга – „Целеустремен живот“ от Рик Уорън, излизала преди години и на българския книжен пазар.

„Целеустремен живот“ преобръща представата ни за обичайните книги „как да си помогнем сами“. Вярната посока към целта на живота не се намира със себевгълбяване, но чрез вяра и действие. Посланието на Уорън е неопревержимо. То дава решение на задачата като ни убеждава да преместим фокуса на вниманието си нагоре, вместо навътре в себе си.

Фелпс прави именно това, след като дори подготовката му за Рио е често смущавана от проблеми. През септември 2014 г. той е арестуван докато кара под влияние на наркотици в родния си Балтимор. Две години преди това големият шампион е обявил, че се отказва от спорта, за да „намери себе си и да открие кой е извън басейна“. „Бях развалина, без самочувствие, без никаква самооценка. Имаше случаи, в които не исках да бъда никъде. Чувствах се изгубен“, признава за онези дни спортистът. И като всеки изпаднал в криза успял човек, започва да се самолекува. Отчуждава се от семейството си, защото мисли, че те са по-добре без него. „Разбрах, че най-доброто, което мога да направя, е да сложа край на живота си“, допълва Фелпс.

Тогава в живота му се появил неочакван приятел – бившият футболист Рей Луис, когото Майкъл смятал за нещо като по-голям брат. Рей дал „Целеустремен живот“ от Рик Уорън на Фелпс и го убедил да постъпи в клиника. Книгата променила живота на плувеца. „Казах на Рей: „Човече, тази книга е луда…Нещо се случи с мен, Боже…умът ми…мозъкът му. Не знам как да ти благодаря. Спаси ми живота, човече“, споделя Фелпс и допълва пред телевизия ESPN: „Книгата на Уорън ме накара да повярвам, че има някаква цел и причина да съм на земята“. След това Фелпс възстановява отношенията с баща си, прекъснато от десетилетия.

Прочетете още

uni

Списъкът на Шиндлер – още жертви и прекършени съдби

Книгата излиза преди 41 години и се превръща във феномен Бестселърът, който се превърна успешно …