Начало / Любопитно / 3 любопитни историйки за писатели (3)

3 любопитни историйки за писатели (3)

article-2365175-1ad614f2000005dc-545_634x322От 1890 до 1913 г. в Англия съществувал любителски клуб по крикет, в който играели Ръдиард Киплинг, Хърбърт Уелс, Артър Конан Дойл, Пелам Удхаус, Джеръм Клапка Джеръм, Алън Милн и мнозина други литератори. Основател на клуба бил авторът на „Питър Пан” Джеймс Бари, който обяснил избора си така: „С уважението ми към женените от тях, избрах ги, защото харесвам жените им; с уважението ми към неженените – заради тяхната лична чудатост.“ Бари дал на клуба наименованието „Allahakbarries”. Той погрешно смятал, че девизът „Аллах Акбар” се превежда като „Небето ще ни помогне”, макар в действителност да означава „Аллах е велик”.

illustration_2Известният приключенски роман „Наследникът от Калкута” бил написан от съветския писател Роберт Щилмарк по време на заточението му в сталинските лагери за строителство на задполярната железопътна линия Салехард – Игарка – Норилск. Към литературна дейност го подтикнал неговият бригадир и криминален авторитет Василевский, който освободил Щилмарк от обща работа. Планът на Василевски бил да изпрати романа на Сталин от свое име и така да получи амнистия, а истинския автор да убие с помощта на осъдените. Само че нещата се развили по друг начин: писателят четял на другарите си по съдба всяка глава от бъдещия си роман, който много им харесал, и впоследствие те му помогнали да докаже в съда авторството си. За по-голяма сигурност той зашифровал в текста на романа фразата „лъжеписател, крадец, плагиатор”, имайки предвид Василевски – тя може да се открие, ако се четат първите букви от всяка втора дума във фрагмент от двайсет и трета глава.

Harper_Lee_199_1Харпър Ли била на около трийсет години, когато решила сериозно да се заеме с литературна дейност и написала няколко разказа. Но да се занимава с писане тя можела само в свободното си от задълженията в офиса време. За Коледа Ли получила неочакван подарък от двама приятели под формата на платен годишен отпуск, за да може да осъществи каквато иска своя мечта. През тази година била написана черновата на „Да убиеш присмехулник”, а след още три години съвместна работа с редактор романът бил публикуван и се превърнал в бестселър, а постепенно и в класика, каквато е до днес.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

222573_b

Излезе непревеждан до момента на български роман на сър Артър Конан Дойл

Любим на няколко поколения, едновременно избухлив, доминиращ и с брилянтен ум, прочутият и противоречив учен …