Начало / Автори / Хари Потър през XXI век

Хари Потър през XXI век

Jk-rowling-crop16 години след публикуването на „Хари Потър и стаята на тайните“ – преломна книга от поредицата, която носи на Дж. К. Роулинг огромна популярност – писателката продължава да публикува творба след творба. „Прокълнатото дете“ носи нова магия на сцената в Лондон, а в края на годината „Фантастичните животни и къде да ги намерим“ ще се появи на големия екран, за да запали ново поколение фенове.

„Някои неща ме побъркват“, признава пред в. „Индипендънт“ Роулинг. Какви неща ли? Масовата истерия. В момента тя е свързана с предстоящия филм, но някога това започва със заявения интерес на филмовата компания Уорнър Брос към филмиране на първата книга от поредицата за Хари Потър. Роулинг е зашеметена, но вероятно изненадата от успеха на творението й вече е отминала. Само тази година Хари Потър ще й донесе 80 млн. паунда, превръщайки я в третата най-добре платена жена във Великобритания. Всъщност още на 34-годишна възраст тя е оценена като най-горещата издателска придобивка на Острова.

Роулинг си спечели етикета на ексцентрик, особено по отношение на медиите. Тя не обича да дава много интервюта. Но причината за това е, че тя иска да предпази дъщеря си от прекаленото внимание, както и творението си – Хари Потър – от опасността факти около непубликувания сюжет да изтекат в медиите, преди почитателите му да са успели да се сдобият с книгата.

Но каква всъщност е тя? Със странна усмивка и блестящи очи, тя почти прилича на магьосница. И признава, че като малка искала да бъде такава. „Децата са хората с най-малка власт в обществото ни. Дори щастливите деца са обезвластени. Идеята, че можеш да влияеш на заобикалящия те свят с магия, е неустоима“. Бивш учител, самата Роулинг е очарована от Хари Потър: „Пиша книгите за себе си“, твърди тя и споделя, че малкият магьосник се появил за първи път в съзнанието й през 1990 г., докато пътувала във влак от Манчестър за Лондон.

Книгите й са написани с такъв замах и интелигентност, че са любими и на възрастната аудитория. И дори има изработени специални калъфи за книги, за да не се притесняват по-възрастните читатели, ако ги видят с детска книжка в градския транспорт, например. Какво мисли Роулинг за това? „Не мисля за книгите си по този начин – като за детски или за възрастни, те въздействат на различни нива. Но хората не бива да подценяват децата. Те харесват качествена литература“. Според нея възрастните са тези, които правят странни интерпретации на книгата. Писателката е обвинявана в „промотиране на зло“ чрез образите на магьосници и дори църковно училище в Кент забранява книгите й. „Не искам да разстройвам хората. Всеки има право на собствен морал, но някои хора просто не приемат магията в детските истории. Твърдо против цензурата съм и не приемам хората, които казват на децата какво да четат“.

Какво мисли тя за обвинението, че всъщност осигурява комфорт на Хари, пращайки го в частно училище? „Смешно е, никъде в книгата не се споменава, че Хогуорт събира такси от учениците си. Това е магическа общност, в която приказното извира от всеки детайл“. В книгите си Роулинг повдига един сериозен въпрос – за мъгълите, както магьосниците от старите фамилии наричат тези, които нямат магьосническа кръв във вените си. Тя сравнява този конфликт с нацизма.

С всяка следваща книга Хари пораства, навлиза в нова учебна година, а историите стават все по-дълбоки и мрачни. Във всяка следваща част той трябва да се справя с все по-трудни емоции и предизвикателства.

Като тийнейджър Роулинг е интелигентен самотник, затворена в стаята си, основните й пороци са „тютюнопушене, гримиране и слушане на The Clash“. Тя все още се гримира и пуши и признава, че е започнала да пише рано – първата си история за зайчета написва на 12 години. И по-късно създава Хърмаяни като карикатура на някогашното си аз. Писателката признава, че най-злите персонажи в книгата – зловещите затворнически пазачи дементорите – са вдъхновени от собствения й опит с депресията. „Изпадала съм в депресия – тогава щастието е нещо, което се случва на другите. Но го преодолях. Възрастните се ужасяват много повече от дементорите, отколкото децата – по-вероятно е те да са се сблъсквали с емоции като загуба, насилие.“ Всъщност книгите за Хари Потър са съпътствани от тъга в реалния живот. Роулинг започва да пише през 1990 г., докато работи за Амнести Интернешънъл. 6 месеца по-късно майка й умира и не е случайно страданието на Хари от липсата на родителите му.

Роулинг се мести в Манчестър, когато всички бижута, останали от майка й, са откраднати, а тя е съкратена. След това заминава за Португалия. „Тогава срещнах бившия си съпруг, оженихме се и се разделихме след година“. След това се мести в Единбург с невръстната си дъщеричка Джесика. „Бях фалирала – получавал социални помощи, които стигаха за наем на продънено малко жилище. И всичко това с бебе на ръце“. Роулинг завършва първата от поредицата за Хари Потър в малкото жилище и започва почасова работа, с които изкарва максимум 15 паунда на седмица, колкото да си плати сметките. Все още живее в апартамента, когато получава одобрение за „Хари Потър и философския камък“. Чувала е легенди за себе си – че в апартамента било толкова студено, че ходела с бебето в близко кафене; че пишела върху салфетки. „Понякога ми се иска да кажа на хората, че пиша върху картофени обелки“.

Днес тя е световно известна и богата, но признава, че парите са й донесли основно спокойствие. „Когато дълго време си нямал пари и това се промени, разликата идва от това, че спираш да се тревожиш. Грижата за дете е нечовешки скъпа за самотен родител“.

Harry_Potter_and_the_Cursed_Child_Special_Rehearsal_Edition_Book_CoverИ все пак ето някои от магическите неща, които се случиха през последните години:

 1. Уорнър Брос направиха 8 филма по 7-те книги за Хари Потър и общата им печалба е 5.84 милиарда паунда.
 2. Наскоро навършилата 51 години писателка е и най-богатата в световен мащаб със състояние от 1 милиард долара. Тя е и един от най-големите филантропи във Великобритания, като само през миналата година е дарила над 10 млн. паунда чрез фондацията си Лумос.
 3. Подписано копие от „Хари Потър и огненият бокал“ наскоро беше продадено за над 10 000 долара.
 4. Очаквайте истинско цунами от почитатели през есента, когато на екран излиза „Фантастични животни и къде да ги намерим“. В лентата участва Еди Редмейн.
 5. Дж. К. Роулинг разкрива, че през 2011 г. журналист се опитва да се добере до нея, като пъха писмо в ученическата раница на дъщеря й.
 6. През 2005 г. Роулинг създава фондация Лумос, която си поставя за цел да помогне на 8 млн. деца по целия свят, лишени от правото да живеят в семейство.
 7. Роулинг изразява политическите си пристрастия ясно в собствения си Туитър профил.
 8. През 2007 г. издателят й обявява, че корицата на последната книга от поредицата ще е с по-зряла визия, защото това искат вече порасналите деца, които са израснали с книгите за Хари Потър.
 9. Книгите за Хари Потър са сред най-забраняваните в Америка, сочи проучване на Американската библиотечна асоциация.
 10. „Хари Потър и даровете на смъртта“ е истинска кървава баня и нито един от любимите ни герои не е пощаден.
 11. През 2014 г. Роулинг признава, че съжалява, задето в крайна сметка събира Хармаяни с Рон, но признава, че зад това стои лична причина и съжалява, ако е разочаровала читателите.
 12. В Единбург съществува истинска Хари Потър-индустрия – всяко кафене твърди, че Роулинг е писала там, докато потвърдените локации са само две.
 13. Роулинг е истински добра, независимо от името. През 2013 г. тя издаде първата си книга под псевдонима Робърт Галбрейт и отново произведе хит.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hans-jurgen-weinhardt-FZ5nx86tP2U-unsplash

Най-продаваните книги в „Амазон“ преди коледните празници

Ранглистата се актуализира често, казват от електронния гигант „Амазон“ се превърна в страшилището, което може …