Начало / Любопитно / 3 любопитни историйки за писатели (2)

3 любопитни историйки за писатели (2)

Author-Stephen-King-via-Facebook-800x430През 70-те години на миналия век издателите считали за нежелателно авторите да пускат на пазара повече от една книга на година. Стивън Кинг, който искал да издава повече, започнал да подписва някои от книгите си под псевдонима Ричард Бахман. През 1984 г. един книжар забелязал сходство в литературните стилове на двамата автори и открил в Конгресната библиотека във Вашингтон запис, че автор на един от романите на Бахман е Кинг. След което уведомил издателите му за находката си. Тогава писателят сам позвънил на книжаря и му предложил да напише разобличаваща статия, като дал съгласие и за интервю. В резултат на това се появило прессъобщение, което информирало за смъртта на Ричард Бахман в резултат от „рак на псевдонима”.

ORIGINAL-timothy-leary-3Когато американският писател и психолог Тимъти Лиъри бил осъден за притежание на наркотици, за да определят мястото, където той да изтърпи наказанието си, му предложили стандартен тест, който самият Лиъри бил разработил преди няколко години. Той попълнил теста така, че профилът му да бъде определен като най-подходящ за градинско-полева работа. Изхождайки от резултата, Лиъри бил назначен като градинар в затвор с облекчен режим, откъдето половин година по-късно избягал.

2111009524През последните години от живота си Виктор Юго живеел в апартамент на парижка улица, която още приживе била кръстена на него – авеню „Виктор Юго”. Затова като обратен адрес на писмата си писателят пишел: „За мосю Виктор Юго на неговото авеню в Париж.”

Прочетете още

freestocks-OfaDD5o8hpk-unsplash

Хубави книги на лятна цена

Чудесни попадения за ваканцията Лятото е в разгара си и предлага пъстра палитра от емоции …