Начало / Откъси / Юсеин Болт – по-бърз от вятъра (откъс)

Юсеин Болт – по-бърз от вятъра (откъс)

201565_b От събота погледите в цял свят са обърнати към Рио и Бразилия, където вече текат летните олимпийски игри. Един от героите отново се очаква да бъде ямайският спринтьор Юсейн Болт.

Той е смятан за най-великият атлет, който светът някога е виждал. Притежател на шест олимпийски златни медала и разбивач на световни рекорди на 100 и 200 метра, неговата история е за един живот, изживян на максимална скорост.

„По-бърз от светкавица“, неговата автобиография, разказва историята от първите му крачки в селските райони на Ямайка до хеттрика на олимпийските игри в Лондон, който го превърна в жива легенда. Историята му е едновременно увлекателна и изненадваща. Като изгряваща сензация в атлетиката той е бил диагностициран с гръбначно изкривяване, което е на път да провали кариерата му. Той вече е най-известната спортна звезда на планетата, когато автомобилна катастрофа по чудо не слага край на живота му през 2009 г. Въпреки тези стъпки назад, неимоверната конкурентна жилка и феноменалният талант на Юсейн му помагат да блесне пред целия свят и да се превърне в най-голямата спортна икона на 21-ви век.
Изпълнена с енергията, напереността и харизмата на Юсейн, „По-бърз от светкавица“ е книга, която допринася легендарният спортист да оживее бурно на страниците.

Юсейн Болт е считан за най-бързия човек за всички времена. Той е първият атлет, който по едно и също време държи световните рекорди на 100 и 200 метра, а също така е съавтор на световния рекорд в щафетата 4х100 метра. Той е настоящият олимпийски шампион и в трите дисциплини, първият човек, спечелил шест златни олимпийски медала в спринта и 5-кратен световен шампион. Пет пъти е определян за „Атлет на годината“ от световната атлетическа федерация (ИААФ) и три пъти за „Спортист на годината“ от световната спортна фондация „Лауреус“.

Ето и кратък откъс от „По-бърз от светкавица“: