Начало / Критика / 10 причини защо успешните хора са и запалени читатели

10 причини защо успешните хора са и запалени читатели

Screen-Shot-2015-05-19-at-11.23.48-AM-620x346

От години ни учат още от деца, че четенето е най-сигурният път към успеха. Успехът понякога е случаен, но винаги е плод на много работа, на много отдаване. Ако не вярвате прочетете „Книга за мечтатели: Тънка червена нишка“ от Инна Учкунова.

Да, знаем, че четенето не гарантира успеха, но вече знаем и това, че успелите хора са запалени читатели. И всички те имат следните общи черти:

  1. По-фокусирани са

Успелите хора са способни да се фокусират върху една задача за дълъг период от време. Всеки, който е чел „Атлас изправи рамене“, ще ви каже, че не е лесно да стигнеш до края. Освен това не е и постоянен процес –нужно е да спираш, да почиваш, да разнообразяваш. Но запалените читатели не я оставят. Те са способни да четат по-дълго време, да се вглъбят в книгата. Успешните хора правят същото, когато става дума за задачите им – не ги оставят, докато не успеят.

  1. Поставят си цели

Заедно със способността си за фокусиране, запалени читатели си поставят цели, когато хванат една добра книга в ръце. Те си поставят за цел минимума страници, които да прочетат, преди да продължат да правят нещо друго. Или пък решават да четат, докато не стигнат до определени изводи по текста. Успелите хора се отличават с това, че имат цели за всеки момент в живота си. И работят докато ги постигнат.

  1. Разпределят времето си мъдро

Може да имат само 20 минути свободно време, но вместо да ги пропилеят, те избират да почетат в това време. Успелите хора знаят колко невероятно ценно е времето и гонят всяка възможност да го използват за научаване на нещо ново. Запалените читатели пък знаят, че пропилени дори 5 минути от времето им през деня са 5 минути с хубава книга. А и 5 минути на ден са повече от един ден четене в годината.

  1. Имат по-добра перспектива на мисленето

Успелите хора успяват да обхванат повече гледни точки в една и съща ситуация. Те са чели по-разнообразна литература и могат да гледат на света от различни перспективи. Например бившият президент на САЩ Бил Клинтън обожава „The Invisible Man“ от Ралф Елисън и „I Know Why the Caged Bird Sings“ от Мая Анджелоу. Със сигурност тези два романа са го формирали много, когато става дума за балансиране между личния и политическия живот. Една от силните страни на запалените читатели е, че мога да се поставят в позицията на различни хора и си спомнят това до края на животите си.

  1. Те са гъвкави

В допълнение на по-добрата перспектива, читателите са и по-гъвкави по отношение на всичко, което са прочели. Ако по-широкият кръгозор им позволява да погледнат от другата срана на стената, гъвкавостта им позволява да разберат как могат да използват новите перспективи за успеха си. За успелите хора четенето не е само възприемане на думи от листа. Те разбират и използват ефекта на текста върху умовете им и знаят как книгите могат да променят живота им.

  1. Имат по-добри умения като комуникатори и оратори.

Не е изненада, че най-великите оратори в историята са били истински ентусиасти по отношение на четенето. Успелите хора получават вдъхновение от своите идоли. Затова са склонни да четат до безкрайност Демостен, Линкълн, Нелсън Мандела – хора, които остават в историята като великолепни оратори и велики умове.

  1. Имат по-добра памет

Запалените читатели са наясно колко мощен е човешкият мозък. Той може да побере невероятно количество информация. Колкото повече четеш, колкото по-лесно успяваш да подредиш информацията. Успелите хора не са съгласни с максимата на Хоумър Симпсън от едноименната анимация, че когато вкарваш нещо в главата си, трябва да се отървеш от нещо друго. Те разполагат с широки познания, макар че понякога дори не го осъзнават.

  1. Те са свежи

Запалените читатели смятат, че мозъкът е мускул, който трябва да се тренира, за да работи по-добре и да се развива. Точно както ходенето на фитнес всеки ден помага за оформянето на мускулите на тялото, четенето и решаването на ребуси и пр. поддържа мозъка свеж и разширява капацитета му. Успелите хора упражняват ума си ежедневно. Те си създават навици, предизвикват сами себе си постоянно и така успяват да решават по-лесно ежедневните проблеми.

  1. Те са образовани и информирани

Успелите хора вървят към върха, защото са прекарали времето си в учене. Когато вземат една книга, те не го правят просто, за да стигнат до края й, а, за да научат нещо от нея. Дори от четенето на художествена литература те извличат житейски уроци, които носят винаги в себе си.

  1. Те четат, за да си почиват

Дори успелите хора имат нужда да заглушат на моменти останалия свят. Но това не означава, че изключват и мозъка си. Няма нищо лошо да прочетеш някое любопитно списание, или комикс. Четенето на каквото и да било може да е по-полезно от зяпането на телевизия, например, или пропиляването на петъчната вечер в някой бар. Както стана дума по-горе, успелите хора ценят всяка минута. А няма по-разпускащо от добрата книга, нали?

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …