Начало / Свят / Михаил Шишкин спечели „Голямата книга” на Русия и 3 млн. рубли

Михаил Шишкин спечели „Голямата книга” на Русия и 3 млн. рубли

Михаил Шишкин спечели престижната руска награда „Голямата книга”, информираха световните агенции. Той беше награден с 3 милиона рубли (96 000 долара) за своята творба „Писмовник”. Книгата разказва за двама влюбени, които са в различни времеви пояси и си комуникират с писма.

На второ място остана Владимир Сорокин с „Виелицата”. Този роман пренася човечеството в свят на безкрайна руска снежна буря и опасни зарази. Сорокин прибави към сметката си 1, 5 милиона рубли. Трета награда получи Дмитрий Биков с „Чиракът на магьоснка”. Действието се развива в Ленинград през 20-те години на миналия век и главни герои са последните свободни зидари (масони) в Русия. Биков получи милион рубли.

Читателите също получиха шанса да гласуват онлайн за своята любима книга от последната година. За първи път се получи съвпадение – тройката на журито съвпадна с тройката на читателите.

Конкурсът се провежда от 2005 г. насам. За разлика от руския „Букър”(за който се конкурират само художествени творби), за „Голямата книга” могат да се конкурират произведения от всякакъв жанр, стига да са написани на руски. Призът е спонсориран и подкрепен от множество организации, сред които „Център за подкрепа на руската литература”, „Федерална агенция за преса и масова комуникация”, „Институт за руска литература” и „Руски съюз на книгата”.

Свързани заглавия
В Германия отличиха с 25 000 евро руски писател
Руски десант на Лондонския панаир на книгата

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …