Начало / Любопитно / Четене на мускули

Четене на мускули

Людмила ЕЛЕНКОВАflahsbook-853x497

„Четох, че пушенето вреди на здравето и реших да го откажа. Кое да откажеш – пушенето ли? Не – четенето!“ За този виц ме подсети усмивката на една госпожа, която разбрала, че на 30 юли в Несебър, от 18.30 часа, на крайбрежната северната крайбрежна алея между култовата мелница и лунапарка, ще видим небивало по рода си зрелище – силови атлети от „Айрън мен“, България, да теглят мобилната книжарница на „Хеликон“. Леле! Вдъхновена от нея и от забавното присъствие на Иво Сиромахов, също участник в предстоящото шоу, навикът ми на върл читател отключи своеобразен поток на съзнанието.
Автобус-Хеликон-9-300x255Колко тежи рейс, пълен с книги? Предпочитам да не знам, пък и това не е митническа проверка, а весело състезание. Едва ли „С книги срещу дрогата“ ще спре алкохолният туризъм по Черноморието и ще се стопи силиконът по плажовете. Действието на акцията е изцяло терапевтично. Може да се поставим на мястото на участниците, да изправим рамене, да приберем коремчето и да си представим онези блажени години, когато не приличахме на нещо от обедното меню в хотела, а силите ни стигаха цели планини с книги да преместим. И постигахме разширяване на ума с естествени средства – четене, музика, и… тези три неща. Също в порив на родолюбие да сложим контекста на Яворовото стихотворение „На нивата“ като крайъгълен камък на повехналото си самочувствие и да ревнем мощно – „И кръст изправиш най-сетне, боже, па вземеш гладен завчас торбата. И лучец еж, водица пий. И пак поглеж! Дий… Дий, воле, дий!“ Защото е по-лесно да извадиш цитат от книга, отколкото българинът от калъпа на бита му.
За естетите, съзрели в цялото начинание културно некоректен акт, припомням, че Бодлер, Виктор Юго, Томас Де Куинси, Едгар Алън По, Олдъс Хъксли, Валтер Бенямин, Джак Керуак, Карлос Кастанеда и куп големи писатели са били опиянени първо от литературата, а не от дрогата. Надявам се, всички, които наблюдават това книжно шоу, освен здрави мъжки тела, да видят и себе си. Да осъзнаят силата на контраста между радостта и летаргията. Да се запитат – какво прочетохме наскоро? Тревогата по лицето на телевизионен водещ, докато съобщава за поредния политически катаклизъм или статусите във фейсбук, всяващи тъпа агресия, оскъдни знания и параноично поведение. Да се издърпат отвъд пределите на своите възможности, да си наложат самоконтрол, мъдро спокойствие и да напълнят душата си с хубави книги.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

hungergame kathniss

„Игрите на глада“ отново на голям екран

През 2023 година предстои да излезе предисторията на “Игрите на глада” на Сюзан Колинс. През …