Начало / Любопитно / Четене на мускули

Четене на мускули

Людмила ЕЛЕНКОВАflahsbook-853x497

„Четох, че пушенето вреди на здравето и реших да го откажа. Кое да откажеш – пушенето ли? Не – четенето!“ За този виц ме подсети усмивката на една госпожа, която разбрала, че на 30 юли в Несебър, от 18.30 часа, на крайбрежната северната крайбрежна алея между култовата мелница и лунапарка, ще видим небивало по рода си зрелище – силови атлети от „Айрън мен“, България, да теглят мобилната книжарница на „Хеликон“. Леле! Вдъхновена от нея и от забавното присъствие на Иво Сиромахов, също участник в предстоящото шоу, навикът ми на върл читател отключи своеобразен поток на съзнанието.
Автобус-Хеликон-9-300x255Колко тежи рейс, пълен с книги? Предпочитам да не знам, пък и това не е митническа проверка, а весело състезание. Едва ли „С книги срещу дрогата“ ще спре алкохолният туризъм по Черноморието и ще се стопи силиконът по плажовете. Действието на акцията е изцяло терапевтично. Може да се поставим на мястото на участниците, да изправим рамене, да приберем коремчето и да си представим онези блажени години, когато не приличахме на нещо от обедното меню в хотела, а силите ни стигаха цели планини с книги да преместим. И постигахме разширяване на ума с естествени средства – четене, музика, и… тези три неща. Също в порив на родолюбие да сложим контекста на Яворовото стихотворение „На нивата“ като крайъгълен камък на повехналото си самочувствие и да ревнем мощно – „И кръст изправиш най-сетне, боже, па вземеш гладен завчас торбата. И лучец еж, водица пий. И пак поглеж! Дий… Дий, воле, дий!“ Защото е по-лесно да извадиш цитат от книга, отколкото българинът от калъпа на бита му.
За естетите, съзрели в цялото начинание културно некоректен акт, припомням, че Бодлер, Виктор Юго, Томас Де Куинси, Едгар Алън По, Олдъс Хъксли, Валтер Бенямин, Джак Керуак, Карлос Кастанеда и куп големи писатели са били опиянени първо от литературата, а не от дрогата. Надявам се, всички, които наблюдават това книжно шоу, освен здрави мъжки тела, да видят и себе си. Да осъзнаят силата на контраста между радостта и летаргията. Да се запитат – какво прочетохме наскоро? Тревогата по лицето на телевизионен водещ, докато съобщава за поредния политически катаклизъм или статусите във фейсбук, всяващи тъпа агресия, оскъдни знания и параноично поведение. Да се издърпат отвъд пределите на своите възможности, да си наложат самоконтрол, мъдро спокойствие и да напълнят душата си с хубави книги.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Lazarov03

Васил Лазаров: Цариградският медальон е препратка към славното ни историческо минало

Нов роман от автора на „Калоян Боговенчаният“, който прави убедителен скок няколко века напред, от …