Начало / Свят / Доналд Тръмп и книгите

Доналд Тръмп и книгите

Donald_Trump_March_2015Доналд Тръмп ще се окаже един от най-малко четящите кандидати за президент в историята на САЩ. Това установи в. „Вашингтон Поуст“.

„Доналд Тръмп не чете много. Евентуалното му избиране за президент надали ще промени това“, пише в анализа си за вестника Марк Фишър.

Според изданието всеки номиниран за президент на Републиканците трябва да прочете много биографии, преди да се отправи към битките за Белия дом. Но Тръмп не е от този тип. „Нямам време за четене. Никога не съм имал. Много съм зает. А сега съм още по-зает“, казва бизнесменът, чието име е върху куп бизнес книги.

За разлика от конкурентите му, бюрото на Тръмп не е заринато с книги, а със списания, повечето от които – с неговия лик на първа страница. Всъщност в кабинета му няма нито една книга. Няма и компютър.

„Президентите имат различни начини за подготовка да взимат решения. Някои четат много и в дълбочина, други – кратки мемоари. Но Тръмп, който е първият републиканец, номиниран за президент след Айзенхауер, който преди това не е бил на изборна позиция, не желае да се запознава с това. Но то не го притеснява: „Аз взимам решенията с много малко нужни познания, които да са различни от тези, които вече имам, освен това имам интуиция, развита от бизнеса.“

Всеизвестно е, че досегашните обитатели на Овалния кабинет като Барак Обама, Бил Клинтън, Джими Картър, Ричард Никсън са запалени читатели, а дори и Айзенхауер, Роналд Рейгън и двамата Джордж Буш имали навик да се запознават с аудиоварианти или съкратени издания на важните за времето и миналото книги. Много от президентите имали дори академични степени. Удроу Уилсън е бил президент на Принстън, преди да стане губернатор на Ню Джърси. Айзенхауер пък работел в Колумбийския университет, преди да поеме командването на американската армия през Втората световна война. Никсън изчел библиотеки с книги, за да напише своите томове за международната политика. Без книги Обама надали е щял да стигне до преподавателската банка по право в Университета на Чикаго.

Тръмп обаче е различен. Той не може да спомене нито едно заглавие на книга за миналите президенти, което да му е направило впечатление. И все пак, има някакво мнение за литературата. Казва пред „Холивуд Рипортър“, че чете критиката срещу Хилари Клинтън “Unlikeable: The Problem With Hillary“ от Едуард Клайн, а любима му е класиката за Първата световна война на Ерих Мария Ремарк „На Западния фронт нищо ново“. В „Пътят към успеха“ препоръчва „Силата на положителното мислене“ от Норман Винсънт Пийл, както и класиката на Сун Дзъ „Изкуството на войната“, есета на Ралф Уолдо Емерсън и Алберт Айнщайн.

„Имали сме различни президенти. Опасно е, когато имаме управници, които не четат много. Съществува политически предразсъдък срещу тях“, твърди преподавателят по история в Университета Рютгерс Дейвид Грийнбърг. Тръмп обаче е дори по-зле в това отношение от Рейгън и младия Джордж Буш. „Имали сме президенти, които са страдали от липса на ерудиция. Но Тръмп е отвъд тях с идеята си, че знае нещата. Той няма историческа котва, затова си сменя настроенията и решенията както му дойде“, допълва Алън Личтман от Американския Университет.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …