Начало / Свят / Мечо Пух е любимият литературен герой в Англия

Мечо Пух е любимият литературен герой в Англия

WinniethepoohМечо Пух е любимият герой от детските книжки във Великобритания. Мечето от едноименната книга на Алън А. Милн изпревари по популярност най-известния магьосник в света Хари Потър в анкета.

Проучването на предпочитанията на младите читатели обхвана 1200 души. То бе инициирано от Агенцията за четене, чиято програма Предизвикателство за лятно четене е в разгара си.

В челната тройка се нарежда и героят на Енид Блайтън Джордж от книгата „Famous Five“. Четвърти е Билбо Бегинс от „Хобит“ на Дж. Р. Р. Толкин, а в петицата е и Матилда от едноименния роман на Роалд Дал.

45% от анкетираните малки читатели твърдят, че са избрали любимия си герой на базата на това, дали в книжката има приключения. 37% пък смятат, че препочитаният персонаж им помага да бъдат по-различни, а 33% считат избора си за „добър приятел“.

В Топ 10 от любимите герои от книжки на англичаните са Луси от „Хрониките на Нарния“ от К.С. Луис, Котаракът от „Котарак Шапкарак“ от Д-р Сюс, разказвачът в книгата на Е. Б. Уайт „Паяжината на Шарлът“ и Трейси Бийкър от книгите на Жаклин Уилсън.

Прочетете още

243428_b

Книгата е приятелство, напомня нова детска серия

Поредица за безстрашни малки читатели Дъждовният клуб има тези дни първа среща с българските деца …