Начало / Свят / Габриел Гарсия Маркес спечели дело от 1994 г.

Габриел Гарсия Маркес спечели дело от 1994 г.

Писателят Габриел Гарсия Маркес спечели дело, заведено срещу него още през 1994 г., пише „Гардиън”. Всичко се върти около класиката на колумбийския автор „Хроника на една предизвестена смърт”, публикувана през 1981 г. В основата на творбата е убийството на Кайетано Хентиле Чименто, извършено през 1951 г. Той е наръган многократно с нож, защото е отнел девствеността на булката на друг мъж.

Преди 17 години Мигел Рейес Паленсия повдига дело срещу Нобеловия лауреат. Паленсия смята, че персонажът Баярдо Сан Роман е създаден по неговия живот. Неговите искания са 50% от всички приходи от книгата, както и признание за съавтор.
Маркес признава, че е използвал историята на семейство Паленсия и убийството на Чименто, като вдъхновение за творбата, но имената и останалото в книгата  са плод само и единствено на неговото въображение.

Тази седмица всички обвинения бяха свалени от писателя. Върховният съд на Колумбия отреди: „Стотици литературни, художествени и кинематографични творби имат за център истории от реалния живот. Тези истории обаче са пречупени през гледната точка на автора и не може да се претендира за права над тях. Г-н Мигел Рейес Паленсия никога нямаше да разкаже историята както писателя Габриел Гарсия Маркес го направи, нито да използва литературния език, с който е разказана историята. Произведението се характеризира със своята оригиналност”.

Габриел Гарсия Маркес е писател, журналист, издател и общественик, роден в Колумбия през 1927 г. Известен е като Габо в цяла Латинска Америка. Той често е сочен за най-известния представител на магическия реализъм, елементи от който се откриват в много негови произведения. Основен мотив в тях е самотата. Получава Нобеловата награда за литература през 1982 година.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

184965240_310017720690831_2278008152722929302_n

„13 века България” избра за книга на годината „Времеубежище”

Наградата се връчва за десети път Общо 33 бяха номинираните творби – в краткия списък …