Начало / Автори / Книга за обичта и грижите, с които всяко дете ще е здраво

Книга за обичта и грижите, с които всяко дете ще е здраво

toddler-arnica-safe

Оригиналното заглавие на „Защо боледуват децата“ от д-р Кишор Мета е „Най-често срещаните заболявания в педиатрията и тяхното лечение в хомеопатията“. Книгата обаче отговаря на първо място на въпроса защо боледуват децата. Затова българските редактори и издатели предпочитат да изведат на корицата именно тези няколко думи. Така ни подсказват, че трудът на д-р Мета съдържа и отговора на този важен въпрос.
„Книгата „Защо боледуват децата?“ – пише в предговора си нашия известен хомеопат д-р Вилма Михайлова, – е написана с клиничната точност на модерната медицина, а холистичната призма, през която е разгледана тематиката, е добавила ново измерение на стандартните понятия.“
Сам д-р Мета пък съветва от страниците родителите: „Обичта и грижите правят така, че детето да израсне добър човек. Родителите трябва да прекарват поне два часа дневно само с децата си. Угаждането от роднини, баби и дядовци разглезва детето. Общувайте, слушайте, разберете и тогава съветвайте и поправяйте.“
Сам докторът е топъл и отзивчив събеседник. Още след първия въпрос го чувстваш като стар приятел. За децата пък е вълшебникът, който държи болестите надалеч от тях… Това в пълна сила важи и за нашите, за българските деца…

– За кой път сте в България, д-р Мета?
– Идвам тук вече осем години.

– Обикновено питаме чужденците дали виждат някакво развитие при нас. Какво ще отговорите вие?
– По отношение на хомеопатията, да.

– Добре казано… Световна премиера в книжарници „Хеликон“ на хомеопатична книга, написана от индиец… И това доживяхме! Каква е идеята на „Защо боледуват децата?“
– Причината да я напиша са две. Първата е да споделя своя 40-годишен опит като хомеопат с българите. И като ме попитахте дали нещо се развива в България, мога да кажа, че хомеопатията се развива тук от ден на ден. Втората причина, поради която написах книгата,  е за да накарам родителите да бъдат по-уверени в това как да отглеждат децата си. Защото в повечето случаи децата страдат заради семейната среда, заради неправилно хранене или обгрижване. Разбира се, това не означава, че наследствената или генетичната обремененост не играе някаква роля.

– Коя е първата крачка към това едно дете да е колкото се може по-здраво?
– Първата крачка започва през бременността на майката. Даже може да стигнем по-далеч, до момента, в който родителите решават да имат дете. Те всъщност трябва да са много наясно, че искат едно божествено създание да се появи при тях. Затова и раждането на едно дете не трябва да е резултат от някаква случайност. Преди родителите да решат да имат дете, те трябва духовно да се подготвят за това. По време на бременността е нужно майката да запази много изчистено съзнание и осъзнатост по отношение на факта, че е бременна. Добре е да не изпитва чувства като напрегнатост, тревожност, страх. Да чете положителни книги, да гледа хубави програми по телевизията, да прави леки упражнения, да се храни със здравословна храна. Това важи за цялата среда. Така че майката трябва да е както физически, така и духовно здрава. Това означава, че ако тя е здрава, ще храни по здравословен начин детето. Това е начинът, по който детето ще се развива в утробата й. След раждането майката трябва да е много наясно, че детето не е нейна собственост. Това е една независима душа, която всъщност е дошла на света да изпълни собственото си предназначение. И майката, и бащата трябва да осигуряват правилно хранене, да внимават да не настъпят усложнения в средата, в която се развива детето, както и да му дадат безусловната си любов.

13442540_10153756873021588_5958035288337616422_o

– Имате 40-годишен опит. Кога усетихте, че сте на прав път и сте натрупал необходимия опит, за да развивате своя собствена система. Или пък това не е ваша система, а чиста хомеопатия?
– Опитът ме е научил на толкова неща в практиката, това ме е направило много убеден по отношение същността на болестта, каква е причината за страданието на пациента и до каква степен мога да му помогна с лекарства или по друг начин. Научил съм основно две неща. Първото е, че пациентите са болни поради физически оплаквания, а второ, тези физически проблеми са с източник на умствено ниво. Така че, когато дадем лекарство на пациента и редуцираме симптомите, ние не можем да го изведем до пълно здраве. Моята задача беше да разбера къде е проблемът на пациента, който му пречи да живее по правилен начин. Проблемът, който идентифицирам в човечеството, е свързан с моралната, с ценностната система, с поведението, възможността за адаптация към околната среда, културата. Това са фундаменталните причини за болестите, които биха могли да се повлияят с хомеопатични средства. Целият този опит съм го събрал и съм го сложил в тази книга.

– Защо боледуват децата, д-р Мета?
– Както ви казах, децата страдат поради най-разнообразни причини. Естесвено, всичко около тях играе огромна роля – времето, храната, начина, по който децата се отглеждат, психологически причини. Така че децата боледуват заради всичко това.
13403847_10153756877896588_4515520066138438414_o
– Всъщност тази книга, „Защо боледуват децата?“, за родители ли е, или за специалисти?
– Книгата е и за родители, и за лекари. Без съмнение, тя е като ръководство за лекари, но дори обикновен човек да я прочете, може да придобие добра идея какво представлява хомеопатията и какво лекува. Една от последните глави посветих на майката. Дадох насоки за правилно отглеждане на здрави деца. Дадох съвети за родители – какво да правят и какво да не правят. Как да имат здрави деца. Дори децата да са болни, как да се грижат за тях. Какво да направят, преди да са се свързали с лекаря, без да изпадат в паника и да се притесняват.

 

201067_b

– Мислите ли, че книгата ще помогне да се разчупи още повече тази консервативност по отношение на хомеопатията; че родителите ще търсят помощ от хомеопатията – и от вас лично, и от ваши колеги, с още по-голямо желание?
– Мисля, че това вече се случва, защото все повече родители се свързват с мен след излизане на книгата.

– Да очакваме ли и трето заглавие на български от вас?
– Всъщност аз наистина планирам трета книга, в която искам да опиша основите на хомеопатията и това ще бъде клиничното приложение на основната, фундаментална хомеопатия.

Интервю на Краси Проданов
Снимки: Елена Бойчинова и архив

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …