Начало / Свят / Британската библиотека дигитализира 300-годишния си вестникарски архив

Британската библиотека дигитализира 300-годишния си вестникарски архив

Британската библиотека дигитализира 300 години вестникарска история, съобщи порталът dnevnik.bg, цитирайки Daily Telegraph. От вчера на сайта на библиотеката са достъпни 65 млн. статии, отразяващи най-важните събития през последните три века. Архивът включва около 200 вестника на местно и национално ниво.

Колекцията е изпълнена с исторически моменти като визитата на генерал Гарибалди във Великобритания, публикувана във вестник Dundee Courier на 18 април 1864 г. и изобретяването на фонографа от Томас Едисон, отразено от North Wales Chronicle на 1 декември 1877 г.

„Хората ще открият колко е изключителен този архив и на историческо, и на персонално ниво. За първи път те ще могат да проследят историята на рода си през страниците на вестниците ни от всяка точка на света“, заявява Ед Кинг, управител на вестникарския архив на библиотеката.

До вчера единственият начин да бъде направена справка с архива е бил на място в хранилището на архива в Колиндейл, Северен Лондон.

Услугата обаче няма да бъде безплатна – потребителите ще могат свободно да използват търсачката на сайта, но за достъп до самите статии ще се наложи да заплащат 7 паунда за 48 часа, 30 паунда за месец или 80 паунда за годишен абонамент. Разбира се, достъпът до съдържанието остава безплатен от терминалите в самата библиотека.

Цялостното дигитализиране на Британската библиотека, което започна миналата година, ще отнеме 10 години за да бъде завършено. Очаква се до 2020 г. на сайта на библиотеката да бъдат качени общо 650 млн. текста.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

221506_b

Книга със скоростта на Ферари

Историята на създателя на легендарния автомобил Брок Йейтс ни поднася биография на известния автомобилист и …