Начало / Критика / Пряк път към промяната няма

Пряк път към промяната няма

201061_bЮлия ПЕТКОВА

Един голям английски писател твърдеше, че нищо не остава без последствия. Ако хвърлите камък в езерото, вие вече сте променили Вселената. Всеки от нас носи своя отпечатък и независимо дали го съзнава или не, е отговорен за физиономията на този свят.

След като ни показа как да „редуцираме страданието” и да освободим живота си, Лучия Джованини се завръща с още едно дружелюбно четиво, посветено на механизма на промяната„Толкова различен живот”. Когато решим да следваме мечтите си и да се усъвършенстваме, освен че променяме нагласата си, ние се превръщаме в пример за другите. Следователно ефектът е множествен. Който притежава ориентирана към растеж мисловна нагласа, избягва етикетите и мисли за живота по-скоро като за серия от ремонтни работи по пътя, настоява Джованини.

Ако ви се струва, че тъпчете на едно място и правите едни и същи грешки – бъдете спокойни. И това е част от процеса на промяната, само дето е най-досадната част. Каръл Дуек, професор по психология в Станфордския университет, повече от трийсет години е изследвала причините, поради които едни хора изпъкват, а други – не. Резултатите показват, че причината за успеха им не е някакъв вроден талант, а способността да посрещат провалите. С други думи, трябва да се научим да грешим.

Дуек е открила, че в основата на всичко е така наречената от нея мисловна нагласа. Съществуват два вида нагласи: фиксирана и отворена, ориентирана към растеж. Всички ние притежаваме по отчетлив начин или едната, или другата. Лесно е да си представим коя от двете води към успех. Преди всичко обаче трябва да преценим доколко реалното ни състояние отговаря на потребностите ни.

Защото… да говорим за успех изобщо, е някак повърхностно. Лучия Джованини ни подтиква да следваме собствената си интуиция за успеха, която произтича от нашите ценности и потребности. За един успехът може да се изразява в това постоянно да блести в очите на околните. За друг може да се мери с обема на усвоеното знание (на база прочетени книги, да речем), впрегнато в обществени каузи.

Така че, преди да поемете по пътя към промяната, си задайте точните въпроси: Какво е успехът за вас? Кога усещате, че сте успели в нещо? Какво трябва да се случи, за да се радвате на вашите успехи, да им се наслаждавате? Какво ще загубите, ако не постигнете целите си? Какво ще се случи, ако изберете да не се променяте?

Понякога човек е длъжен да се промени, защото това е единственият начин да стане такъв, какъвто е в действителност. В този смисъл да се промениш, означава просто да осъзнаеш истинската си природа и потенциал. И да ги развиеш. Преди да сме опознали себе си, често изпадаме в заблуди, самоопределяйки се според възприятията на околните. Но дали те наистина ни познават?

„Оста на мотивацията е танцът между импулса към желаното и бягството от нежеланото.” Мотивацията не е нищо друго освен емоция, съпровождаща всеки вид промяна, тъкмо затова ролята ѝ е фундаментална: тя е движещата сила, която ни подтиква да излезем от зоната си на комфорт, убеждава ни авторката на „Толкова различен живот”. Какво да се прави, мечтите ни се нуждаят от гориво.