Начало / Критика / Знойни спомени за усойни жени

Знойни спомени за усойни жени

Людмила ЕЛЕНКОВА, Радио Хеликон

Те са героини, за които най-големият комплимент е да кажем, че са измислени. Намираме ги в няколко книги, останали в съзнанието ни като пример за интересни женски образи в съвременната проза. От шекспировото „укротяване на опърничавата“ до днешното „не правете това вкъщи“, сякаш е минал един миг. Без претенции за вечност, да ги прочетем отново.

150398zДездемона е родоначалник на този епос. Повлякла кутия с копринени буби, през два континента и в два века, тя посява идеята как генетиката може да се шегува с историята. Последният й потомък се ражда хермафродит с корени в Древна Гърция и бъдеще в индустриална Америка. Сплав от митология и модерност, разиграна като трагикомедия,  заради която романът печели Пулицър.

198827_bДа приемем чашата с кафе и букета върху разтворената книга за романтичен намек към сюжета. За щастие Гладис Спенсър – Чърчил, прочутата графиня Марлборо го върти безцеремонно на пръста си. Изискана и вироглава дама, по която мерят ръст останалите. Ползвана е за прототип и вдъхновение на куп знаменитости от бохемска Европа, защото на такива хора лудостта им отива.

183073_b„Щастливите хора четат и пият кафе“ е име на кръчма. И би ни се сторило посипано с много захар, ако не беше Даян – жена, способна да преработва загубите чрез словесни двубои. Книга за трудните разговори и новото начало. За чудото да постигаш лекота в отношенията, след като си скъсал нервите на някого.

199836_bБогатството, талантът и славата биха били достойна орис за човек, особено ако носи маниерното име Ланселот и споделя имиджа на модерен писател. Но нещо в картинката е сбъркано, именно фуриите го наместват. Едно от лицата им е сексапилната Матилд, гибелна муза за всеки творец. И капан за наивник.

195731_bМного ни се ще да вярваме, че стогодишната готвачка Роз наистина олицетворява кухнята на времето – арменския геноцид, нацистката окупация на Франция, културната революция на Мао и куп събития, които си заслужават да размахаш черпака вместо оръжие и да им видиш сметката.

190867_bЛюбовната история между дон Елемирио и младата Сатюрнин Пюисан показва, че невинността е сладка измама, а съдбата се върти като ключ в ръцете й. Самият Шарл Перо би се изненадал от финия замах, с който Синята брада става пленник в тази приказка. Виталното му ухажване свършва там, където никой не очаква – в последната стая на най-мрачното женско подсъзнание.

187750_bЧудесна пародия на чиклита като жанр и на брака като институция. Да питаме защо авторка на любовни романи почва връзка с водопроводчика си означава да отговорим на абсурда – как всепомитащо гюле може да събори непоклатим стълб. Своенравна компания от жени и котки, с продължение  – „По-добре ми е без брак“, предполагат да се превърнат в многотомник.

Само някои дами, с които съжителството би ни излязло солено, подбрахме тук. На книга, обаче, те са достъпни, гарантирано забавни, пък и лесно можем да се отървем от тях, когато ни писнат. Просто пускаме щорите, включваме климатика заедно с чувството си за хумор, а в идеалния случай се бухваме в морето и се наслаждаваме на себе си.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …