На фокус
Начало / Любопитно / Всички четем, всички сме различни: 13 вида запалени читатели

Всички четем, всички сме различни: 13 вида запалени читатели

Колкото и да си приличат в любовта към четенето, запалените „книжни маниаци“ са и много различни. Сайтът bustle.com разграничи 13 вида запалени читатели. Вие преценете сами за себе си към коя група принадлежите. Възможни са повече от един отговора.

Феновете на поредици

seriesТова са читатели, които трудно понасят, че една книга няма да има поне едно-две продължения. Те се наслаждават само на поредици, с чиито герои живеят книга след книга. Хобито им е да чакат следващата част. А когато поредица свърши, я започват отново. Или избират следващата серия от книги.

 

Литературни снобиbokop

Всеки познава поне един такъв човек. Той чете само „висока литература“. Много по-вероятно е този човек да се лута в томове с различните преводи на Марсел Пруст, вместо да вземе последния романтичен, или криминален бестселър, или още по-лошо- някой тийн хит. Тези хора са много над този тип четене.

Полигамните читатели

Conceptual Books

Може би Вие имате проблем, когато Ви се наложи да вникнете в повече от една история едновременно. Но има и такива читатели, които обичат да „жонглират“ между различните книги едновременно. Тяхното нощно шкафче е като вашата папка със сериали за гледане в компютъра – пълно е с различни книги от всякакви жанрове. Обичат да им е интересно и обикновено са хора, които се занимават с много различни дейности едновременно.

Любителите на литературни клубове

book-club-large_trans++4POtkKlMnbnjmurEo3KPFGtT0gK_6EfZT336f62EI5U

Литературните клубове са особено популярни напоследък, като знаменитости по цял свят следват пътя, проправен от Опра Уинфри и Марк Дзукербърг и създават свои такива. По места, обикновените литературни клубове са място за запознанство и определят начина на живот на членовете си – от избора на книга до дискусиите по нея и модерната храна, която ги съпътства. Често най-запалените са членове на повече от един клуб. Те са като мисионери и постоянно убеждават и навиват приятелите и роднините си да се включат в поредната група.

Частичните читатели

tumblr_static_literature-books-584

Има и такива. Те не могат да завършат книгата, която са започнали. Без значение колко средства и време са инвестирали, те просто губят интерес, разсейват се, или просто се прехвърлят на ново четиво. Проблемът е, че никога не довършват започнатата.

Препрочитащите читатели

large_WdgO-K9ANLWfhGn4qNpfhNqxQE8Qq5gNRqzeGrosvd8

Може би вие тръпнете от вълнение при мисълта да завършите започнатата книга и да минете към следващата завладяваща история. Но има и такива, които предпочитат да останат в зоната си на комфорт и не се впускат в необятната сфера на неизвестното. Това са препрочитащите. Те по-скоро ще прочетат седемте книги за Хари Потър за седемнадесети път, но не биха и погледнали секцията с „Най нови книги“ в книжарницата. Да опитат нов автор? Забрави!

Лоялните към хартиената книга

Woman-reading-book

Много от изброените типове запалени читатели твърдят, че предпочитат хартиените издания пред електронните и аудио книгите. Всъщност, за тях, тези последните дори не са книги. Някои наричат тези хора старомодни. Но за себе си, те просто обожават усещането и миризмата на хартията, които правят книгата „истинска“.

 

Четящите отзад напред

medium_5438459663Да, те са като хората, които отварят вестника първо на последна страница и изчитат спортните новини. Нищо не може да удържи този тип запалени читатели от изкушението да прочетат първо края на книгата, за „да видят какво става“. Те не обичат изненади и искат да са сигурни, че историята, която са подхванали, има и край.

Любителите на нехудожествена литература

Болшинството читатели обожават усещането да се изгубят в дебрите на някой страхотен сюжет. Но някои хора предпочитат истории, които се позовават само на факти. Те са онези, които търсят в книгите само нещо, което могат да научат. Посягат само към историческа книга, биография, или сборник есета. За тях реалният живот е по-интересен от измисления.

Фанатиците на художествена литература

От другата страна на горепосочените са феновете на художествената литература. Това са читатели, които търсят въображаемото, вярват и изживяват животите на измислени герои. Те не разбират защо хората четат нехудожествена литература. За тях истинските истории са онези, измислени от великите писатели на романи.

Феновете на тийн романи

multiple-reader

За наша радост тази група става все по-многобройна. Нови читатели идват, но и не само. Им много пораснали тийнейджъри, които все още се радват на качествена книга от Джон Грийн, Касандра Клеър, Вероника Рот, Рейнбоу Роуел и т.н. Те просто харесват историите. Точка.

Любителите на адаптирани за киното книги

booktv-128567516-650

Много хора казват, че книгата винаги е по-добра от филма. Но има и запалени читатели, които предпочитат да изгледат историята на екрана, преди да прочетат книгата, по която е направена продукцията. В списъка за четене на тези хора са книгите, по които са правени последните блокбастъри.

Емоционалните читатели

635936617160889629538886873_BOOKS CRY

Много читатели изпитват невъобразими емоции, докато четат. Но някои се предават пред тези чувства. Те плачат, когато любимите им герои се влюбват, ядосват се, когато избраникът им не е подходящ, или се държи грубо, изпадат в безкрайна мъка, ако героят умре. Това са емоционалните читатели – те чувстват всичко описано. Затова – помислете си дали искате да поканите някой такъв на разходка точно след като е прочел за смъртта на Дъмбълдор, например.

Прочетете още

6198710662_dd29121886_b

Кичът в книжките формира все повече децата

Крещящо шарени илюстрации, вечно щастливи лица – това са два от критериите, по които ще …