Начало / Свят / Дан Браун даде 300 000 евро за дигитализиране на библиотека

Дан Браун даде 300 000 евро за дигитализиране на библиотека

428px-Dan_Brown_bookjacket_croppedАвторът на световния бестселър „Шифърът на Леонардо“ Дан Браун дари 300 000 евро, за да подпомогне дигитализирането на библиотека от мистични книги, които са го вдъхновявали.

Писателят предостави средствата на екипа на Bibliotheca Philosophica Hermetica в Амстердам, които работят по „предоставянето на колекцията си от мистични заглавия на разположение на читателите в цял свят“, съобщи в. „Гардиън“. В колекцията има ценни книги за тайни и загадки, над 4600 ръкописа и други безценни издания, които са в основата на някои от книгите на самия Браун. Много от заглавията са от XVIII в. Темите са включително алхимия и мистицизъм.

Дан Браун е чест посетител на холандската библиотека. Той сам признава, че дължи много на екипа и ценната й колекция а написването на „Изгубения символ“ и „Ад“. „Това роди в мен желанието да искам този архив да бъде по-достъпен за повече хора. Винаги съм се интересувал и възхищавал на древната мистика, а тук се намират някои от най-добрите текстове за това. За мен е чест да участвам в процеса на дигитализирането на тези ценности“, каза писателят.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

books-1245744_1920

Всяка четвърта книга в библиотеката ни е непрочетена

Основната причина е липса на време Непрочетени остават най-често новите покупки. Въпреки че избираме книгата …