Начало / Критика / Четете криминалета, за да сте по-умни

Четете криминалета, за да сте по-умни

За причините мозъкът да ги предпочита разказва Краси Проданов

amst_csi

Всяка книга съответства на емоционално състояние

Ненапразно се казва, че книгите ни избират, а не ние тях. Ако влезете сега в книжарница, ще посегнете към заглавие, което отговаря на моментното ви емоционално състояние. В случай, че търсите нова идея, може би ще погледнете при биографиите и автобиографиите. Ако сте преживели наскоро любовно разочарование, ще ви привлече трилър. Стремите ли се към равновесие, ще се озовете в раздела с духовна литература. Книгите са като пиано – всяка има свой тон, който рефлектира на духовните процеси в нас.

Учените обаче са установили и закономерности

Едно любопитно проучване е проведено в Института по психология към Руския държавен университет за хуманитарни науки. Целта била да се анализира жанрът на криминалетата. Една от най-старите литературни форми и до ден-днешен ражда шедьоври. Това, с което кримката привлича, твърдят хората на науката, е на първо място заплетеността на сюжета. Чрез загадката, която е налице във всеки криминален роман, човек получава възможност да изпробва своя интелект. Именно това е една от важните причини да избираме детективски романи.

Криминалният сюжет помага да мислим

Благодарение на главоблъсканицата, която е централно разположена във всеки криминален роман, нашият мозък започва да подрежда и да структурира различна информация. С други думи, ние го активираме, за разлика от всекидневието. Защото да станеш в шест или седем, да си измиеш зъбите, след което да се качиш в метрото – това са дейности, които не изискват пряко участие на мозъка. Така че за него кримката се явява като неустоимо вкусна, но в същото време витаминозна салата.

detective-novels-fiction

Всички сме в главната роля, когато четем

Докато разлистваме страниците на един криминален роман, неминуемо се вживяваме в ролята на детектива. Смело чертаем хипотези, при това без да се страхуваме от евентуален провал. В нашата епоха състоянието на конкурентност причинява много стрес – особено на по-свитите и интровертни хора. Точно затова кримката е благородно четиво – тя позволява да се почувстваме свободни да мислим и да действаме. Вместо да се сравняваме с когото и да било, се стремим да разгърнем способностите си.

Чрез криминалето повишаваме и самооценката си

Разрешавайки една или друга ситуация от книгата, ние сме в състояние да започнем да си вярваме повече и в реалния живот. Именно затова психолозите препоръчват криминални романи след изживян психически шок. Четивото ни помага да се освободим от травмата и да започнем да градим отново положителна самооценка за себе си.

Другите жанрове също са благодатни

Състоянието, при което една книга ни помага да релаксираме или да променим представата за себе си, се нарича емоционална въвлеченост. Благодарение на този процес всяко четиво може да допринесе да развием едни или други свои качества. Само трябва да освободим интуицията си и смело да посягаме към книгите. При това без да пренебрегваме който и да е жанр. Една ще ни научи да обичаме свободно, друга ще ни разкрие истината за самите нас. А в случая с криминалето – ще ни помогне да структурираме мисълта си. Да сме ефективни и на практика даже по-умни.

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (8 седмици в класацията) 2. „Четвърто …