Начало / Свят / Фатвата разрушила детството на сина на Салман Рушди

Фатвата разрушила детството на сина на Салман Рушди

Salman Rushdie by Beowulf SheehanФатвата, издадена от Аятолаха заради книгата „Сатанински строфи“, е разрушила семейния живот и детството на сина на Салман Рушди. Това призна писателят в интервю за „Big Issue“. Въпреки това авторът обяви, че не съжалява, че е написал бестселъра си.

„Синът ми Зафар трябваше да расте и да свикне със заплахите към баща си. Той беше на 9 години, когато фатвата бе издадена и цялото му детство беше белязано от това. Опитах се да му обясня какво се случва, защото знаех, че за него най-лошото нещо ще е да слуша за това от вън и да се страхува“, казва Рушди.

„Сатанински строфи“ излезе през 1988 г. и предизвика гневни реакции в мюсюлманския свят. Иранското правителство дори издаде фатва – смъртна присъда, за Рушди. „Разбира се, бях притеснен за сигурността на сина си. С майка му направихме всичко възможно да е спокоен и да има добро детство, но знам, че му беше трудно. Той можеше да се превърне в много объркан възрастен, но се оказа, че притежава сила и грация и е много спокоен като темперамент.“

Въпреки заплахите, писателят не съжалява, че е написал спорната книга. „Ако можех да се върна назад и да говоря с тийнейджъра Салман, щях да го предупредя, че ще си навлече тревоги в бъдеще. Да се подготви за 10 години…които няма да са най-добрите в живота му. Но не съжалявам, че написах „Сатанински строфи“, мисля, че това е едно от най-добрите неща, които съм правил някога. Щастлив съм, че мога да се боря в защита на книгата си и имам успех в това. Днес вече не се шуми толкова и книгата се чете навсякъде. Дори е в програмата за изучаване в няколко университета. И повечето хора я харесват. Тази книга оцеля въпреки атаките на онези, които не я харесват. Вече може да бъде смятана за роман“, казва той в своето „Писмо до моето по-младо Аз“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Радослав Бимбалов

Радослав Бимбалов: Идеята, че като си отидеш, ще си напълно сам, дава по-важен смисъл на настоящето

„Екстазис“ е новата книга на Радослав Бимбалов, която разказва за прераждането на един човек в името …