Начало / Любопитно / Четете на глас на най-малките

Четете на глас на най-малките

1581576-656167

Важно e да им прочетете книжката

Сега, като има повод от рода на 1 юни, да си изберат книжка е само половината от подаръка. Още по-хубаво ще е изживяването за тях, ако заедно разлистите страниците й.

Децата обичат да им четат на глас. По-добре вникват и в действието, когато край тях има скъп на сърцето им човек. Да разлистиш книгата с мама или татко означава толкова много неща…

Първо, това е интимен момент, който засилва усещането им за близост. Едно дете винаги иска да му обръщат внимание. Колкото повече мигове му посвещаваме, толкова повече любов отдаваме на малкия човек. Той генерира тази любов и после започва да я излъчва към света, към всичко около себе си.

Второ, детето възприема много по-бързо и лесно, когато му четем на глас. Правете го обаче искрено и с желание. Четенето се превръща в игра, когато възрастният е истински ангажиран с процеса. Вярвате или не, но по този начин оставяте отпечатък в детското съзнание за цял живот.

Трето, ако сега четете на глас, вашето дете ще е много по-общително в годините напред. Всички знаем, че приказните истории имат въздействие на много дълбоко ниво. В невръстните главици те разкриват образа на понятия като добро, като любов, чертаят самия живот. Прочетена на глас, една такава книга се превръща в карта, чрез която детето може да преодолява бъдещи ситуации, които го застигат по пътя му.

Четвърто, детето открива чрез вашия глас, че книгите могат да са спътник занапред в живота му. Колкото по-голям ентусиазъм влагате в процеса на четене, толкова по-запален читател ще е то един ден. Малкият човек безпогрешно открива къде проявяваме емоция ние, възрастните. Тя се отпечатва в него и когато съзрява, търси да я открие в същия интензитет. В този миг книгите вече са вратата, през която може да го направи.

Пето, четенето на глас помага на малчуганите да се самоопределят. Детското им съзнание запечатва ролеви механизми, към които по-късно самият живот започва да ги връща. Децата обичат да задават въпроси, а отговорите ви могат да включват това, което вече сте им прочели. Така малките много по-бързо и по-лесно ще задействат една или друга своя представа и ще открият правилното за себе си поведение в ситуацията.

3

Нека четенето на глас запази и функция на диалог

Вместо да се стремите да завършите страничката или пък направо книжката, разисквайте с детето отделните ситуации и действия на героите. Оставяйте го да довърши изречението, водете се по неговото настроение и потребност.

Част от ритуала на четенето е и в това да допишете сами книгата. Ако детето иска още, след като сте затворили последната страница, спуснете се смело в собствените си фантазии. Доизмислете историята заедно. Помнете, че правите неизмеримо добро, защото по този начин то открива простичкия факт, че само изгражда реалността си. Още неосъзнато, но един ден фантазиите му ще се окажат истина – а също първа стъпка в реалния живот. Точно в този момент вашите усилия да четете ще са дали най-ценния резултат. Малкият човек ще е станал голям.

Прочетете още

orig-54319820704157754

Пият, но не четат – библиотекарски спомени от 70-те

Надникваме в стар брой на списание „Библиотекар“ Нечетящите мъже, както става видно от тези бележки, …