Начало / Любопитно / 10 полезни съвета как да четем повече

10 полезни съвета как да четем повече

„Книгите са най-мълчаливите и най-верните ни приятели, те са най-достъпните и най-мъдрите ни съветници и най-търпеливите ни учители.”
Чарлз Уилям Елиът

imagesНавярно всеки от вас нерядко си е казвал: „Трябва да чета повече книги”. Заобиколени сте от море с информация, която искате да получите, и полезни навици, които желаете да придобиете. Запалвате се по четенето, за да станете по-добър родител, приятел, сътрудник, шеф, писател или предприемач. Искате да се потопите в завладяваща история и да видите света от съвършен нов ъгъл. Знаете, че ще получите много от четенето на книги.

Но когато се приберете вкъщи след дългия ден, се поддавате на изкушението – включвате телевизора, докато лежите на дивана, влизате във Facebook и заничате в YouTube. Додето се озърнете, става време да си лягате. Днес просто не можахте да почетете.

Ако в този пример видяхте себе си, не преживявайте. Не сте единствените.
Анкета, проведена в САЩ, показва, че през миналата година само половината от възрастното население е прочела 5 или по-малко книги. Само че не бива да бъде така, смята adme.ru.

Носете винаги книга със себе си

Когато непрекъснато носите книга със себе си, е по-малка вероятността да „се забравите” по телефона или да се отнесете нанякъде, стоейки на опашка. Ако докато чакате, четете, количеството книги, които ще сте прочели, съществено ще нарасне.

Отделете време за четене преди сън

10 или 15 минути преди заспиване са най-добрият начин да се отпуснете след тежкия работен ден.

readНаспивайте се

Може да ви се стори, че на този съвет не му е тук мястото. Затова нека ви обясним. Мнозина искат да почетат, докато пътуват за работа с автобуса или метрото, но тъй като през нощта не са се наспали, те естествено решават да дремнат. Ако сте си починали добре, ще можете да използвате времето за пътуване за далеч по-ценното четене.

Следете с пръст или химикалка текста, когато четете

При четене очите ви „скачат” от една дума на друга (нерядко вече прочетена) и това е нормално. Следите ли с пръст текста, вие постоянно подсказвате на погледа си докъде сте стигнали. Дори само този съвет ще ви помогне да увеличите продуктивността на своето четене неколкократно.

Използвайте електронна книга

Така ще можете да настроите шрифта на нужния ви размер, ще можете да препращате книгата от едно устройство на друго, ще си вадите откъси и ще си водите бележки и, най-важното, всичко това може да се върши с една ръка. Което е много удобно, докато пътуваш в препълнения автобус или в трамвая и се държиш с другата.

Купувайте си аудиокниги

Ако предпочитате да четете с „уши”, този вариант е идеален за вас.

Четете по една книга

Колкото и примамливо да ви се струва обратното, опитайте се да се концентрирате само върху книгата, която четете в момента – така ще имате много повече полза от всяка книга.

innerЧетете, докато седите на „трона”

Разбира се, не бива да прекарвате в тоалетната половината ден, но ако влизате в нея за 5 или повече минути, защо да не ги оползотворите. Пет минути допълнително четене са ви в кърпа вързани.

Записвайте книгите, които сте прочели

Много е завладяващо да виждате как с времето този списък расте и се запълва. Той ще ви вдъхнови допълнително да се движите напред и да продължавате да четете.

Направете си списък с книгите, които бихте искали да прочетете

Този списък е символ на онези знания, които бихте искали да придобиете в бъдеще. Периодично надниквайки в списъка и допълвайки го, ще се мотивирате да четете и занапред!

Четенето на книги е като химическа реакция. Вие вече никога няма да сте същият човек, който сте били преди прочитането на книгите, тъй като те ни учат, поощряват ни и и ни формират. Надяваме се тези 10 съвета да ви помогнат да станете по-добри с помощта на всички интересни и важни книги, с които ви предстои да се срещнете.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …