Начало / Свят / Дж. К. Роулинг се страхува от Тръмп, но го подкрепи за влизане в Англия

Дж. К. Роулинг се страхува от Тръмп, но го подкрепи за влизане в Англия

479px-J._K._Rowling_2010Една от най-популярните писателки в съвременния свят, авторката на поредицата за Хари Потър Дж. К. Роулинг защити кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп. Роулинг се изказа срещу решението на властите на Обединеното кралство, което забранява на бизнесмена политик да влиза на Острова.

Авторката на Хари Потър допълни, че не е съгласна с доктрината на кандидата на Републиканската партия за Белия дом, но не приема ограниченията срещу него. Великобритания затвори вратите си за Тръмп след петиция на граждани по-рано през годината.

„Позицията ни е едностранчива. Може би сме обидени и на това се дължи забраната срещу Тръмп, но смятам, че нямаме никакви морални основания, според които настроенията му срещу феминизма, борбата за правата на транссексуалните, или всеобщо избирателно право, да водят до лишаване от права“, казва Роулинг.

Писателката обаче изрази негативното си отношение и дори страховете си от идването на власт на политици като Доналд Тръмп. „Притеснявам се, че сме в опасност, когато позволяваме подобна ерозия на ценностите и самодоволство. Вълната на популизма и национализма в момента върлува в много от развитите страни. Тези хора искат да неудобните и различните от обществения дискурс“, завършва Роулинг.

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …